Αναφορικά, μετά από τα δημοσιεύματα αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που επακολούθησαν από παρευρισκόμενους, για αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου 2020, ύστερα από πρωτοβουλία πολιτών της Αλεξάνδρειας που διαμαρτύρονται για την καλλιέργεια ρυζιού που πρόκειται να γίνει σε αγρούς που εφάπτονται τους οικισμούς.
Συμμετείχαν μετά από πρόσκληση ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας Σάκης Κούγκας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων Μόσχος Κυτούδης, ο Αργύρης Πανταζόπουλος με την ιδιότητα του νομικού, ο δημοτικός σύμβουλος Παρασκευάς Στυλιανίδης που εκπροσωπούσε κατοίκους του Πλατέος όπου επίσης πραγματοποιείται καλλιέργεια ρυζιού, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου, κάτοικοι-πολίτες του δήμου μας, πλην του Δημάρχου που δε κλήθηκε, με θέμα το πρόβλημα και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη καλλιέργεια του ρυζιού σε κοντινές περιοχές με τους οικισμούς σας αναφέρω τα παρακάτω:
Ο Δήμαρχος με το με αριθμό 2471/27-2-2020 έγγραφο του, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Κίνδυνους και τις επιπτώσεις καλλιέργειας ρυζιού στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας. κοινοποιώντας το, στον Υπουργό Υγείας και στο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αυτούσια έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε στο Δήμο μας καλλιεργείται ρύζι, ανεξέλεγκτα από άποψη χωροθέτησης, ακόμα και σε αγροκτήματα παρακείμενα των οικισμών.
Η καλλιέργεια του ρυζιού έχει την τεχνική ιδιαιτερότητα της δημιουργίας λεκανών στάσιμων νερών, προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά, γεγονός όμως που την ίδια στιγμή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης των κουνουπιών.
Εξαιτίας της εγγύτητας των ρυζοκαλλιεργειών κοντά σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί από ελικόπτερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, αυτές παραμένουν ακάλυπτες από πλευράς ψεκασμών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένος πολλαπλασιασμός των κουνουπιών σε αυτές τις υδάτινες επιφάνειες. Οι επίγειοι τρόποι καταπολέμησης που εναλλακτικά εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Το γεγονός αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών, από πλευράς του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας επακολούθως τεράστια όχληση αλλά και κίνδυνο της υγείας των κατοίκων του δήμου και των επισκεπτών μεταφέροντας, τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών όπως, της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και απώλειες ανθρώπινης ζωής (στο δήμο μας υπήρξε κρούσμα με απώλεια ανθρώπινης ζωής από το πυρετό του Δυτικού Νείλου).
Επειδή το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου μας αλλά και για τις γύρω περιοχές.
Επειδή η μη χωροθέτηση των ορυζώνων στη Περιφέρεια δημιουργεί πολλά προβλήματα με κύριο πρόβλημα την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Ζητούμε
Να υπάρξει χωροθέτηση που θα προβλέπει τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες, ζώνες οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει