Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, με στόχο την προστασία της Υγείας των Ζώων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, πραγματοποιούνται δύο (2) εμβολιαστικές εκστρατείες ετησίως, μία (1) την άνοιξη και μία (1) το φθινόπωρο, για την ανοσοποίηση των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας, με την από αέρος ρίψη εμβολίων-δολωμάτων.
Το εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας μέσω των εναέριων εμβολιαστικών εκστρατειών ξεκίνησε το 2013, μετά από την εμφάνιση κρούσματος του νοσήματος στη χώρα, τον Οκτώβριο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, κατά την επιζωοτία 2012-2014, επιβεβαιώθηκαν 48 κρούσματα της νόσου σε ζώα. Το τελευταίο κρούσμα στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε τον Μάιο 2014. Το 2021, με βάση τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας επιτήρησης για το νόσημα, η χώρα μας απέκτησε καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620 της Επιτροπής.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2024, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ και με τη συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της χώρας, προγραμματίζεται η έναρξη της φθινοπωρινής (19ης) αντιλυσσικής εμβολιαστικής εκστρατείας. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών εκτιμάται ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα μέσα Οκτωβρίου 2024 (το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα). Τα εμβόλια-δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.
Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων-δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου (πλην Σαμοθράκης), Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας (τμήμα αυτής), Ημαθίας (τμήμα αυτής), Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών (τμήμα αυτής), Γρεβενών (τμήμα αυτής), Κοζάνης (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων (τμήμα αυτής).
Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός. Η επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.
Τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων, σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).
Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για την επιτήρηση και καταπολέμηση της λύσσας στην Ελλάδα, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, των θηροφυλάκων, καθώς και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα.
Πληροφορίες για το νόσημα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr), ακολουθώντας τη διαδικτυακή οδό: