ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότεροι από 2.500 Έλληνες και ξένοι κάθε ηλικίας, επισκέφθηκαν το μοναδικό Πάρκο Μέλισσας στην Ελλάδα, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε έκταση δύο στρεμμάτων σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει ένα ταξίδι έμπνευσης, εκπαίδευσης και εμπειριών.
Ο κόσμος των μελισσιών είναι ο…κόσμος της συνεργασίας, της εργατικότητας και της ομαδικότητας και με δεδομένο ότι από αυτό το έντομο εξαρτάται το 1/3 των τροφίμων που βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας “το να κατασκευάσουμε ένα πάρκο αφιερωμένο στην μέλισσα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΔΕ “Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών” Βιολογία ΑΠΘ, Ευρώπη – Σοφία Δαλαμπίρα, κάτοχος International Diploma in Botanic Garden Education, Royal Botanic Gardens Kew και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Μη – Τυπικής Εκπαίδευσης ΕΟΠΠΕΠ.
“Αποφασίσαμε να διαδώσουμε την γνώση σχετικά με τη σημαντικότητα της μέλισσας και της μελισσοκομίας στο ευρύ κοινό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την διάσωση της. Έτσι φτιάξαμε το μοναδικό στην Ελλάδα πάρκο αφιερωμένο στην μέλισσα”, επισήμανε.
Η μεγάλη της αγάπη και η αφοσίωση για τη μέλισσα και το θαυμαστό της κόσμο, είναι τα συστατικά εκείνα που η κ. Δαλαμπίρα στην ιστοσελίδα του “anel Honey Park”, στο http://honeypark.gr αναφέρεται ως εξής:”Κάθε βασίλισσα μέλισσα οργανώνει ένα μελίσσι, έτσι και αυτή φροντίζει όλα να δουλεύουν στο πάρκο. Σε μία περιήγηση, αφηγείται ιστορίες για την μέλισσα και τα προϊόντα της και μας κάνει να ευγνωμονούμε την φύση για τα δώρα της. Πηγαίνοντας από φυτό σε φυτό αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων και την παγκόσμια μοναδικότητα τους”.
Όπως αναφέρει, η μελισσοκομική χλωρίδα της Ελλάδας απειλείται συνεχώς από ανθρωπογενείς επεμβάσεις κάνοντας την ύπαρξη ενός χώρου αφιερωμένου σε αυτήν μία επιτακτική ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του anel Honey Park προσφέρει στους επισκέπτες του πάρκου μία μοναδική βιωματική – διερευνητική εμπειρία. Βασική επιδίωξη είναι οι επισκέπτες του πάρκου να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας και των εξαιρετικών προϊόντων της, καθώς και να επιμορφωθούν σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, βοηθώντας έτσι στη διάσωση και στη διατήρησή τους. “Γιατί αν δεν αγαπήσεις κάτι, πώς θα το προστατέψεις;”, αναρωτιέται.
Ο επισκέπτης του anel Honey Park έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τις διαδρομές και να ανακαλύψει πολλά μυστικά του πάρκου, είτε έχοντας στα χέρια του το χάρτη αυτοξενάγησης, είτε επιλέγοντας να κλείσει μια ξενάγηση με ξεναγούς – μελισσοκόμους. Επιπλέον, θα έχει την τύχη να θαυμάσει ένα υπαίθριο “μουσείο της φύσης”, έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρήσει όλους τους οργανισμούς που συνυπάρχουν αρμονικά στο πάρκο.
Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει η δυνατότητα να χαλάρωσης στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, που είναι τα μοναδικά που υπάρχουν στην Ελλάδα και αφορούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους μπορεί κανείς να χαλαρώσει από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας.
Στήνοντας το Πάρκο
Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε για το πάρκο, εξηγεί η κ. Δαλαμπίρα, ήταν να κάνουμε μία λίστα με φυτά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, τα οποία δεν θα υπήρχαν χωρίς τα “ποδαράκια” της μέλισσας. Η λίστα αυτή μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο μέχρι που έγινε σαφές ότι είναι σχεδόν άπειρη. Επειδή, όμως, κρίθηκε πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθεί ένα πάρκο με τα φυτά που θα ευχαριστούσαν τη μέλισσα, οι εμπνευστές του πάρκου, το σκέφτηκαν αντίστροφα και τελικά κατέληξαν σε μια λίστα που θα έκαναν τα μελίσσια πιο ευτυχισμένα, και έτσι χρησιμοποιήθηκαν 30 είδη μελισσοκομικων φυτών. “Κάναμε λοιπόν ένα πάρκο με φυτά – δώρα προς την μέλισσα”, υπογράμμισε.
Επιπλέον, έχοντας στο μυαλό τους πάντα τι θα ήθελε η μέλισσα, η ομάδα που έκανε πραγματικότητα το όλο εγχείρημα με τη βοήθεια της ιδιωτικής εταιρίας κατασκευής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων, αποφάσισε και χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερο, υλικά και κατασκευές που αναγνωρίζει η μέλισσα και αισθάνεται εξοικειωμένη με το περιβάλλον: κηρήθρες, κυψέλες, κοφίνια, ξύλα και πέτρα διακοσμούν τον χώρο.
Το πάρκο δίνει…απαντήσεις
Ακόμα, μέσω της επίσκεψής του στο πάρκο, ο επισκέπτης θα λάβει απαντήσεις σε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με την φύση, τον άνθρωπο και τις ισορροπίες. “Πλέον, δεν είναι κρυφή η αρνητική στάση που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον. Ρύπανση, μονοκαλλιέργειες, φυτοφάρμακα, υβρίδια ή και γενετικά τροποποιημένα φυτά, εκχερσώσεις και αποψίλωση δασών, τα χτυπήματα είναι πολλαπλά εναντίον των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Δεν μιλάμε για ένα απλό έντομο, τη μέλισσα, αλλά αυτό από το οποίο εξαρτάται το 1/3 του φαγητού που βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας”, υπογράμμισε. Τονίζεται, ότι στο πάρκο γίνονται σεμινάρια για αρχάριους, αλλά και για πιο εξοικειωμένους με τη μέλισσα, ενώ οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν αλοιφές και σαπούνια.