Ένα ταξίδι στο χρόνο για τα παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην αρχαία Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

Κατά τη διάρκεια της δράσης τα παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενημερώθηκαν για τον ρόλο του και για τις ιστορίες που μας διηγούνται τα εκθέματά του και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της Πανδημίας».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διάρκειας 75 λεπτών, τα παιδιά «ταξίδεψαν» στο χρόνο και βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη του έτους 165 μ. Χ., γνώρισαν τους κατοίκους της πόλης και έζησαν το ξέσπασμα του «λοιμού των Αντωνίνων», που αποτέλεσε μια φονική επιδημία της εποχής. Μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες, εντόπισαν ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου τον πρώτο ασθενή της επιδημίας και τις επαφές του και έμαθαν για την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Μεταμορφώθηκαν για λίγο σε αξιωματικούς, υπηρέτες, μανάβηδες, μονομάχους και ηθοποιούς και μίλησαν εκ μέρους τους με τη δική τους φωνή.

Ακόμη, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε ένα ιδιαίτερο βιωματικό εργαστήριο νομισματοκοπίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του οποίου κατασκεύασαν τα προσωπικά τους νομίσματα ως αντίγραφα των ασημένιων νομισμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα νομίσματα ψήθηκαν από τα παιδιά, ώστε να στερεοποιηθούν και στο τέλος δόθηκαν στους μικρούς δημιουργούς ως αναμνηστικά μιας ξεχωριστής επίσκεψης.

Όλα αυτά υπό τις οδηγίες των ανθρώπων του Αρχαιολογικού Μουσείου, τους οποίους και ευχαριστούμε: τον  αρχαιολόγο Χάρη Τσούγγαρη και τον εργατοτεχνίτη Στέλιο Καραμπίκα. Η συνδιοργάνωση της δράσης ήταν ιδέα του μέλους του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Τάνιας Κιουμουρτζίδου και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΔωρεά ιατρικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Επόμενο άρθροΝικόλας Καρανικόλας: Με τις κατάλληλες συμπράξεις η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να συνδεθεί με τον τουριστικό κλάδο, με παράλληλη ενδυνάμωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης