Ένα κύπελλο γεμάτος… μπόχα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Με αφορμή τον αποψινό τελικό του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, η μνήμη  πάει  αρκετά χρόνια πίσω κι αραδιάζει γεγονότα από τον τελικό του 1988 και όσα είχαν προηγηθεί αυτού.

Ας τα θυμηθούμε με τη σειρά.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν ακόμη από τα Χριστούγεννα του 1987, ο Ολυμπιακός διέρχεται μια περίοδο τεράστιας κάμψης, με μια ομάδα χωρίς πρωταγωνιστές κι ηθικό, που βολοδέρνει στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου ανέφερε ότι με την συνδρομή στελεχών και υπουργών του κυβερνώντος ΠαΣοΚ, αναζητείται λύση για να πουληθούν –μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός (πρόεδρος ο Σταύρος Νταϊφάς) σε επιφανή οικονομικό παράγοντα.

Τον Νοέμβριο του 1987, η είδηση «σκάει» ως βόμβα. Ο μεγαλοτραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς αγοράζει εν μια νυκτί τον Ολυμπιακό και μπαίνει «γκαζωμένος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πράγματι, έτσι ήταν. Ο Κοσκωτάς μπήκε «γκαζωμένος». Λίγες ημέρες μετά, με την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, ο Ολυμπιακός ξεκινά τις συνεχείς εκρήξεις μεταγραφικών βομβών.

Με αδιανόητα για την εποχή χρήματα, αγοράζει από τη Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής, τον Φούνες. Που είναι το πρώτο όνομα της ομάδας, εν ενεργεία διεθνής  και μόλις 25 ετών.

Αμέσως μετά, ντύνει στα ερυθρόλευκα τον Αγκίρε από την Πενιαρόλ της Ουρουγουάης. Ο οποίος είχε γίνει γνωστός σε όλη την υφήλιο με το γκολ που είχε επιτύχει στο τελευταίο λεπτό του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες κι είχε χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του.

Ταυτοχρόνως, ότι κινείται και «πετά» στα ελληνικά γήπεδα, κατηφορίζει προς τον Πειραιά. Τσιαντάκης, Πλίτσης, Ταληκριάδης, Μπανιώτης, Χατζίδης, Τσαλουχίδης, Παχατουρίδης, Νεντίδης, Μουστακίδης, Σοφιανόπουλος, Δρακόπουλος.  Ενώ στον κόκκινο πάγκο κάθεται ο Τάις Λίμπρεχτς, τον οποίο ο Κοσκωτάς …αγόρασε από τον ΠΑΟΚ για ν’ αντικαταστήσει τον Αλκέτα Παναγούλια.

Ο Κοσκωτάς γνωρίζει ότι η χρονιά έχει χαθεί στο πρωτάθλημα και δίνει σύνθημα για την κατάκτηση του κυπέλλου. Αφενός για να κατακτήσει η ομάδα του ένα τρόπαιο κι αφετέρου για να βγει , μέσω αυτού, στην Ευρώπη. Μα ο Ολυμπιακός , νέα ομάδα σχεδόν εξ ολοκλήρου και καταμεσής της περιόδου, σέρνεται. Κι η κλήρωση του κυπέλλου τον φέρνει αντιμέτωπο με την ΑΕΚ, που διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα.

Πρώτο παιγνίδι στο στάδιο Καραϊσκάκη. Τελικό σκορ 1-1 και μαύρα σύννεφα μαζεύονται επάνω από τον Πειραιά και πρωτίστως στο γόητρο του Κοσκωτά.

Πριν από τη ρεβάνς η φημολογία «πνίγει» την Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελλάδα. «Ο Κοσκωτάς που αγοράζει τους πάντες και τα πάντα, θ’ αγοράσει και την πρόκριση»!!! Η διοίκηση της ΑΕΚ (πρόεδρος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος) , πηγαίνει σύσσωμη στην προπόνηση της ομάδας, δυο ημέρες πριν τη ρεβάνς και αραδιάζει ονόματα και ποσά. Ο αριθμός είναι 6 εκατομμύρια δραχμές για κάθε παίκτη και πιθανοί αποδέκτες οι Θεολόγης Παπαδόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Παύλος Παπαϊώννου και Πολ Χατζόπουλος.

Η ομάδα γίνεται άνω κάτω και τα πέπλα των υποψιών απλώνονται σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια μα και στις εφημερίδες. Μοιραία, η ΑΕΚ χάνει 3-1 κι αποκλείεται. Και στα τρία γκολ του Ολυμπιακού, φέρει ευθύνη ο τερματοφύλακας Θεολόγης Παπαδόπουλος, ενώ ο προπονητής της Τόζα Βεσελίνοβιτς δεν χρησιμοποιεί τους Π. Παπαϊωάννου, Πολ Χατζόπουλο και κάνει αλλαγή νωρίς νωρίς τον Βασιλάκο.

Οι εξέδρες «βράζουν», οι κατάρες φτάνουν από την εθνική οδό μέχρι το λιμάνι κι οι ιαχές «πουλημένε –πουλημένε» θ’ ακούγονται ακόμη και σήμερα στ’ αυτιά του τερματοφύλακα Θεολόγη Παπαδόπουλου. Τον οποίο φυγαδεύει η αστυνομία, αφού πρώτα μέσα στ’ αποδυτήρια εξομολογείται στους συμπαίκτες του ότι όντως του πρότειναν να πουλήσει το παιγνίδι.

Κατονόμασε, μάλιστα, τον  πρώην συμπαίκτη του Ντίνο Μπαλή, ότι τον πλησίασε και του προσέφερε 10 εκατομμύρια δραχμές (τεράστιο ποσό για την εποχή) για να έχει μειωμένη απόδοση. Ποσό που, όπως είπε ο Παπαδόπουλος, μπορούσε ν’ ανέλθει στα 15 εκατομμύρια.

Ο τερματοφύλακας αρνήθηκε κι ενημέρωσε την διοίκηση της ΑΕΚ.

Την επόμενη ημέρα του παιγνιδιού, όποιος παίκτης της ΑΕΚ πάει για προπόνηση καθυβρίζεται και προπηλακίζεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διοικητικούς παράγοντες της ομάδας.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης κι όταν τελικά έφτασε στο ακροατήριο, το Δικαστήριο απεφάνθη την ενοχή του Ντίνου Μπαλή και την αθώωση του Ολυμπιακού, αφού ο παίκτης δεν είπε ποιος ή ποιοι τον στρατολόγησαν για να κάνει τον μεσάζοντα στη δωροδοκία.

Δηλαδή, το δικαστήριο έκρινε ότι μόνος του ο Μπαλής αποφάσισε να «στήσει» το παιγνίδι. Ότι μόνος του επιχείρησε να δωροδοκήσει παίκτες , χωρίς να δρα για λογαριασμό τρίτων.

Αργότερα κι ενώ ο Ολυμπιακός είχε αθωωθεί, τα ποινικά δικαστήρια καταδίκασαν τον Σταύρο Κοσκωτά (αδελφό του προέδρου του Ολυμπιακού) για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία.

 

Μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός (που εν τω μεταξύ έχει …απολύσει τον Λίμπρεχτς κι έχει προσλάβει τον Γιάννη Γούναρη ως προπονητή) αποκλείει την Καλαμαριά και τον ΟΦΗ και βρίσκει στον τελικό τον Παναθηναϊκό.

Ο τελικός είναι συγκλονιστικός, σε άκρως φανατισμένη ατμόσφαιρα ΚΑΙ εξ αιτίας νέας φημολογίας, που ανέφερε ότι ο Κοσκωτάς θα δείξει στον Βαρδινογιάννη ότι αυτός πια είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου.

Ο Παναθηναϊκός προηγείται με πέναλτι του Σαραβάκου κι ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει με πέναλτι του Φούνες. Λίγο πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου του παιγνιδιού οι «πράσινοι» μένουν με δέκα παίκτες, αφού ο διαιτητής Βουτσαράς αποβάλει ανεξήγητα τον Μπατσινίλα.

Στην αρχή της παράτασης, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ο Βαμβακούλας (έπαιζε τότε στον Παναθηναϊκό) πιάνει τη μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή της ομάδας του. Ισχυρίστηκε ότι άκουσε σφύριγμα και νόμισε ότι ήταν του διαιτητή. Το νέο πέναλτι εκτέλεσε πάλι ο Φούνες κι έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες. Λίγο μετά ισοφάρισε ο Χρήστος Δημόπουλος.

Τελικό 2-2 και διαδικασία των πέναλτι.

Με πρωταγωνιστή τον Σαργκάνη. Ο οποίος απέκρουσε δυο «ερυθρόλευκα» πέναλτι (Χαντζίδης και Φούνες) ενώ κτύπησε το τελευταίο που έδωσε το κύπελλο στον Παναθηναϊκό.

Στους έξαλλους «πράσινους» πανηγυρισμούς που ακολούθησαν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού φώναζε σε έξαλλη κατάσταση στον Γιώργο Βαρδινογιάννη:

  • Πρόεδρε τους έβαλα τα λεφτά στον κώλο…

Αργότερα, σε συνεντεύξεις του αποκάλυψε ότι ο Κοσκωτάς του είχε προσφέρει 170 εκατομμύρια δραχμές για να πουλήσει τον τελικό!!!

Για την ιστορία.

Λίγο μετά, ο Κοσκωτάς φυγαδεύτηκε με το learjet του Σαλιαρέλη για να μη συλληφθεί για το τεράστιο σκάνδαλό της Τράπεζας Κρήτης που ξέσπασε και συγκλόνισε την Ελλάδα.

Κι ο Ολυμπιακός μπήκε στα πέτρινα χρόνια του, που οι πρόεδροί του οδηγούνταν , ο ένας μετά τον άλλον, στη φυλακή κι η ομάδα του παρέπαιε.

Πώς λένε στα παραμύθια στο τέλος;

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Μόνο που αυτά δεν ήταν παραμύθια αλλά ιστορίες που βιώσαμε όλοι…

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι ημερησίων εφημερίδων του Σαββάτου 12 Μαΐου 2018
Επόμενο άρθροΣτις κάλπες αύριο και τη μεθεπόμενη Κυριακή οι δικαστές και οι εισαγγελείς για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.