Ένα φανταστικό σενάριο – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω είναι ένα φανταστικό σενάριο. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μπορεί και να έχει. Τα περιστατικά και τα γεγονότα είναι τυχαία και έχουν επιλεγεί για να περιγράψουν καταστάσεις που μπορούν να συμβούν.

Λάζαρος Σκυλάκης
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Προς χάριν του σεναρίου θα υπάρχουν δυο χώρες και δυο λαοί η ΚΥΑΝΟΧΩΡΑ και ΕΡΥΘΡΟΧΩΡΑ (ΚΥΑΝΟΙ και ΕΡΥΘΡΟΙ). Ας με συγχωρέσουν τα ελληνικά γενικά επιτελεία που επέλεξα τις δυο αυτές ονομασίες, που χρησιμοποιούν στις δικές τους ασκήσεις.

Το σενάριο θα έχει χρονική σειρά και θα εξελιχθεί μέσα σε δυο ημέρες. Η επιλογή των ημερομηνιών είναι εντελώς τυχαία. Αλλά ας αρχίσουμε την ιστορία μας.

23 Ιουνίου 2018 (Ημέρα Σάββατο)

     Τέλη Ιουνίου. Οι τουρίστες κατακλύζουν την ΚΥΑΝΟΧΩΡΑ, τα σχολεία έχουν κλείσει και οι ΚΥΑΝΟΙ μαζί με τα εκατομμύρια των τουριστών βρίσκονται στις παραλίες. Αρχίζουν επιτέλους να ρέουν κάποια χρήματα στην ρημαγμένη οικονομία τους και δημιουργείται μια επίπλαστη εικόνα ευτυχίας, βοηθούντος και των καλών καιρικών συνθηκών. Όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, ελπίζοντας στην επάνοδο της χαμένης ευδαιμονίας τους. Ορόσημο ο Αύγουστος του 2018 και το υποτιθέμενο τέλος της δυτικής οικονομικής κηδεμονίας.

            Η ημέρα κυλά ήσυχη, ακόμα και οι ΕΡΥΘΡΟΙ γείτονες εδώ και μερικές εβδομάδες, κατά περίεργο τρόπο, φαίνονται ήρεμοι. Πολλοί ΚΥΑΝΟΙ πιστεύουν ότι ο παρανοϊκός ηγέτης των ΕΡΥΘΡΩΝ, όπως τον αποκαλούν, έβαλε επιτέλους μυαλό ή ότι οι δυτικοί σύμμαχοι τον συνέτισαν. Άλλοι αφελέστεροι πιστεύουν ότι αυτές τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΡΥΘΡΟΧΩΡΑ δεν έχει πλέον εσωτερικά προβλήματα για να τα εξαγάγει στο εξωτερικό της. Κύριο απειλή για τους ΚΥΑΝΟΥΣ δεν είναι η ΕΡΥΘΡΟΧΩΡΑ, αλλά ο ηγέτης της και πιστεύουν ότι η όποια απειλή θα παύσει με την πτώση του. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ και οι εθνομηδενιστές σύντροφοί του με αυτοπεποίθηση τονίζουν τον τελευταίο καιρό την επιτυχία των επιλογών τους, αλλά και της ιδεολογίας τους περί ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των ανοικτών συνόρων.

       Συνέχεια επαναλαμβάνουν ότι «οι δυο λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν» και ότι η οποιαδήποτε διένεξή τους οφείλεται στην επέμβαση και σε «δάκτυλο» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ επικρατεί εφησυχασμός μετά από αρκετό καιρό έντασης. Αρχίζουν και οι άδειες του καλοκαιριού, όλα βαίνουν καλώς μεταξύ ΚΥΑΝΩΝ και ΕΡΥΘΡΩΝ.

     Ο αρχηγός των ΕΔ (δεν εννοούμε ΓΕΕΘΑ) της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ βρίσκεται σε ένα μεγάλο νησί για το Σαββατοκύριακο, κατά την προσφιλή του συνήθεια και ο αρχηγός  του Στρατού δεξιώνεται τους δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ, για θα προβάλουν το έργο του. Όλα κυλούν ήσυχα και φυσιολογικά.

       Την μακάρια αυτή ησυχία θα διαταράξει αναπάντεχα στις 23:00 η είδηση ότι ΕΡΥΘΡΟΙ καταδρομείς κατέλαβαν αιφνιδιαστικά 3 ακατοίκητες μικρονήσους σε αντίστοιχα νησιωτικά συμπλέγματα που απέχουν σημαντική απόσταση το ένα από το άλλο. Τα νέα μεταδίδονται ταχύτατα και προκαλούν τεράστια ανησυχία. Στα Γενικά Επιτελεία της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ σημαίνει συναγερμός και οι επιτελείς αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο «πεντάγωνο». Πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πως έγινε αυτή η αιφνίδια αλλαγή πολιτικής και συμπεριφοράς της ΕΡΥΘΡΟΧΩΡΑΣ μετά από 3-4 εβδομάδες ηρεμίας.

     Ο ηγέτης των ΕΡΥΘΡΩΝ δηλώνει επίσημα ότι οι δυνάμεις της χώρας του απελευθέρωσαν τις 3 μικρονήσους, που παρανόμως κατείχαν οι ΚΥΑΝΟΙ και δηλώνει ότι θα αποκρούσει κάθε ενέργεια των ΚΥΑΝΩΝ εναντίον των νησιών αυτών. Η αντιπολίτευση των ΕΡΥΘΡΩΝ επικροτεί τις ενέργειες της κυβέρνησής της, αλλά τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή γιατί πρέπει να απελευθερωθούν από τους ΚΥΑΝΟΥΣ δεκάδες άλλα νησιά. Στο στρατόπεδο των ΚΥΑΝΩΝ επικρατεί αμηχανία και εκνευρισμός.

24 Ιουνίου 2018 (Ημέρα Κυριακή)

    Οι πρώτες ώρες της Κυριακής είναι βασανιστικές. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΚΥΑΝΩΝ προσπαθεί να βρει τρόπους αντίδρασης. Παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών. Πολλά μέλη της κυβέρνησης επιλέγουν να βγουν στα τηλεοπτικά κανάλια για να εκθέσουν τις αντικρουόμενες απόψεις τους. Επικρατεί ταραχή και στο λαό της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνετε και τι πρέπει να κάνουν.

    Στο Γενικό Επιτελείο των ΚΥΑΝΩΝ η αφρόκρεμα των αξιωματικών ασχολείται με τη σύνταξη λεπτομερούς φακέλου ενημέρωσης της ιεραρχίας, γνωστού και ως ΦΕΕ, τοποθετώντας δεκάδες συνημμένα που θα συνοδεύουν το κυρίως έγγραφο. Χρησιμοποιούν υπέροχους χρωματιστούς δείκτες για να διευκολύνουν το έργο της ανάγνωσης του φακέλου. Είναι ένα επιτελικό έργο που θα μείνει στην ιστορία, όπως υποστηρίζουν, και θα διδάσκεται στις σχολές επιτελών, διακλαδικές και εθνικής άμυνας. Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα επιτελών προετοιμάζει την απογευματινή ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Κύριο σημείο συζήτησης είναι η επιλογή της καλύτερης γραμματοσειράς για το powerpoint και η ύπαρξη κοινού φόντου για τις προβολές των 3 κλάδων των ΕΔ.

    Στο Κέντρο Επιχειρήσεων μια άλλη επιτελική ομάδα ενημερώνει τους επιτελικούς πίνακες με τα διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και λοιπό κύριο υλικό και μέσα. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Δυστυχώς χρόνια οικονομικής δυσπραγίας άφησαν τις ΕΔ της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ χωρίς ανταλλακτικά και καινούργια μέσα και υλικά. Ευτυχώς όμως τη λύση τη δίνει ένας επιτελής των ΚΥΑΝΩΝ. Για να μην στεναχωρηθεί η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία στο τέλος της παρουσίασης θα δείξουν προβολές από τη κοινωνική δράση και προσφορά των ΕΔ. Μια ΚΥΑΝΗ όμορφη υπαξιωματικός χαμογελαστή θα προσφέρει δώρα σε μικρά παιδιά, ενώ σε μια άλλη προβολή μια στρατιωτική νοσοκόμα θα περιθάλπει έναν ηλικιωμένο. Μεγάλη ανακούφιση στο στρατόπεδο των ΚΥΑΝΩΝ. Επιτέλους δόθηκε μια αξιόπιστη λύση και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.

      Η ταραχή όμως κυριαρχεί ακόμα στους ΚΥΑΝΟΥΣ. Μερικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, να γίνει ανακατάληψη και των 3 νησίδων ταυτόχρονα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν επαρκούν τα μέσα. Επίσης ένα σοβαρό ερώτημα είναι το ποιος θα είναι ο διοικητής της κάθε επιχείρησης. Κάποιος προτείνει να κηρυχθεί επιστράτευση. Την ιδέα την απορρίπτουν αμέσως όχι μόνο για το οικονομικό κόστος μια τέτοιας ενέργειας, αλλά κυρίως γιατί όλοι γνωρίζουν ότι όλοι οι επίστρατοι είναι εντελώς ανεκπαίδευτοι. Οι 9 μήνες θητεία ήταν ανεπαρκέστατοι έστω και για τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μερικοί επιτελείς υπενθυμίζουν ότι οι περισσότεροι είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους σε μονάδες του εσωτερικού και δεν γνωρίζουν ούτε πως πιάνουν το όπλο. Απορρίπτουν την πρόταση αυτή ως ανεδαφική γιατί θα συσσωρευόταν μεγάλος αριθμός ανεκπαίδευτων και δεν θα ήξεραν τι να τους κάνουν.

     Η ώρα πλησιάζει για την ενημέρωση της ηγεσίας. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αποκαρδιωτική. Ελάχιστες μονάδες είναι πραγματικά αξιόπιστες, επανδρωμένες 100% και ετοιμοπόλεμες. Ο ηγέτης της ΚΥΑΝΟΧΩΡΑΣ πρέπει να αποφασίσει. Οι εκκλήσεις του ίδιου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ, ΕΕ και σε άλλους φίλους και συμμάχους δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση. Όλοι το θεωρούν ένα διμερές θέμα που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.

     Η ΚΥΑΝΟΧΩΡΑ εάν και αργά κατάλαβε ότι είναι πλέον μόνη της και δεν έχει να περιμένει βοήθεια από κανένα. Το δίλημμα του πρωθυπουργού των ΚΥΑΝΩΝ είναι πόλεμος με τους ΕΡΥΘΡΟΥΣ ή διαπραγμάτευση. Οι εκκλήσεις του Προέδρου των ΚΥΑΝΩΝ περί εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών προκαλεί τη θυμηδία και την ειρωνεία των ΕΡΥΘΡΩΝ.

     Το συμβούλιο ασφαλείας των ΚΥΑΝΩΝ σκέφτεται ότι μια προσπάθεια ανακατάληψης των 3 νησίδων θα προκαλούσε πολλά θύματα, το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο και το οικονομικό κόστος τεράστιο. Μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου μια σύγκρουση θα ήταν ολέθρια για τον τουρισμό. Ο ειρηνιστής ΚΥΑΝΟΣ πρωθυπουργός ξαφνικά στρέφεται προς τη θρησκεία, παρά το μίσος που τον διακατέχει για αυτή. Εάν και δεδηλωμένος άθεος θέλει να χρησιμοποιήσει την εκκλησία για επικοινωνιακούς λόγους σκεφτόμενος και τις επερχόμενες εκλογές. Στον ιερό ναό του «πενταγώνου» τελείται μέγας εσπερινός και ψάλλετε «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια». Στο τέλος του εσπερινού οι 3 αρχηγοί των κλάδων αφήνουν 3 λευκά περιστέρια στον ουρανό, σύμβολα της ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών. Την ίδια ώρα τα μέσα ενημέρωσης των ΕΡΥΘΡΩΝ μεταδίδουν εικόνες της τελετής προκαλώντας γέλια και ειρωνικά σχόλια στην ΕΡΥΘΡΗ ηγεσία.

   Τελικά ο πρωθυπουργός των ΚΥΑΝΩΝ αποφασίζει. Ο πόλεμος είναι για τους απολίτιστους. Η προτιμότερη οδός είναι η διαπραγμάτευση. Άλλωστε για 3 νησάκια θα σκοτωνόμαστε, έχουμε χιλιάδες τι και εάν χάσουμε 3. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον λαό των ΚΥΑΝΩΝ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που με τους σωστούς χειρισμούς του αποφύγαμε την σύρραξη και αναγκάσαμε τους ΕΡΥΘΡΟΥΣ να διαπραγματευτούν μαζί μας. Ο λόγος του προκαλεί μεγάλη ανακούφιση σε λαό και στρατό. Ο πρώτος απέφυγε την οικονομική καταστροφή και ο δεύτερος την ταπεινωτική ήττα. Περισσότερο από όλους πανηγυρίζουν οι μαγαζάτορες στα τουριστικά θέρετρα.

    Στα τηλεοπτικά κανάλια των ΚΥΑΝΩΝ υπουργοί, αλλά και στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι επιτέλους επικράτησε η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η αυτοσυγκράτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι κάναμε το καλύτερο και αποφύγαμε τις επιπολαιότητες και τις απερίσκεπτες ενέργειες των θερμοκέφαλων πολεμοκάπηλων. Η ειρήνη και η λογική επικράτησε σε πείσμα των πατριδοκάπηλων. Την ίδια ώρα στο Γενικό Επιτελείο των ΚΥΑΝΩΝ πολλοί επιτελείς αισθάνονται ανακουφισμένοι που θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν απερίσπαστοι το κύριο έργο τους, τις δενδροφυτεύσεις, τον καθαρισμό των παραλιών, τα κοινωφελή έργα, τις αιμοδοσίες, την ιατρική περίθαλψη των αδυνάτων, την παροχή τροφής, στέγης και θέρμανσης στους μετανάστες, τις διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες και διημερίδες, καθώς και την συγγραφή μελετών.

    Η ώρα είναι 22:00. Οι ΥΠΕΞ ΚΥΑΝΩΝ και ΕΡΥΘΡΩΝ αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους σε κάποια ελβετική πόλη. Οι ΚΥΑΝΟΙ προτείνουν την Γενεύη ή την Ζυρίχη. Ξέρουν πολύ καλά οι γυναίκες των υπουργών των ΚΥΑΝΩΝ ότι είναι οι καλύτερες πόλεις για ψώνια και αναψυχή. Οι ΕΡΥΘΡΟΙ όμως διαφωνούν προτείνουν  τη Λωζάννη και δεν δέχονται καμία άλλη. Οι ΚΥΑΝΟΙ υποχωρούν, άλλωστε δεν είναι και τόσο σημαντικό ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

            Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο…..

   Όλο το παραπάνω είναι ένα φανταστικό σενάριο. Αλλά κανείς δεν ξέρει εάν έχει και κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Άλλωστε ΚΥΑΝΟΙ και ΕΡΥΘΡΟΙ πάντοτε υπάρχουν!!!

Προηγούμενο άρθροΕπενδύουν στα «καταστήματα της γειτονιάς» – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΧιλιάδες διωκόμενοι Τούρκοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα και ανατρέπουν παλιά στερεότυπα
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.