Ένα εκατομμύριο νεκροί: 5 στοιχεία για την πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν ήδη (σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς) ή θα ξεπεράσουν ως το Σαββατοκύριακο (κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, που βασίζεται στην καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς) το τραγικό ορόσημο, αδιανόητο πριν από δύο χρόνια, του ενός εκατομμυρίου θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Είναι το πρώτο κράτος του κόσμου που το ξεπερνά, αν και ειδικοί εκτιμούν πως ο αληθινός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και παγκοσμίως, είναι μάλλον ακόμα πιο βαρύς.

Ακολουθούν πέντε από τα σημαντικότερα στοιχεία για την πανδημία στις ΗΠΑ.

  1. Αριθμοί που προκαλούν ανατριχίλα

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σκότωσε σχεδόν τον έναν Αμερικανό στους 330.

Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών (μπορεί να αντιπαραβληθεί με λόγους όπως 1:379 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1:455 στη Γαλλία).

Πάνω από 203.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα. Κάπου χίλια πέθαναν εξαιτίας της COVID-19. Χωρίς να λογαριάζονται οι υπόλοιπες επιπτώσεις στη φυσική και στην ψυχική υγεία των παιδιών και της νεολαίας λόγω της πανδημίας.

Στην κορύφωση του κύματος που αποδόθηκε στην παραλλαγή Όμικρον η χώρα κατέγραφε πάνω από 800.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσον όρο. Το σύνολο των μολύνσεων έχει πλέον ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια, και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότητα υποτιμημένος, αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη αξιόπιστων τεστ στην αρχή της πανδημίας και πλέον τα σελφ τεστ, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων πολλές φορές δεν αναφέρονται καν στις αρχές.

  1. Νέα Υόρκη, επίκεντρο του πρώτου κύματος

Αν και ήταν η αμερικανική Δύση αυτή που κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα, ήταν η Νέα Υόρκη, πολιτιστική πρωτεύουσα και παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κόμβος, αυτή που χτυπήθηκε με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, το Μεγάλο Μήλο μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, με τους νεκρούς της μέσα σε φορτηγά ψυγεία και τις λεωφόρους της άδειες. Οι πιο εύποροι κάτοικοί της έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, οι λιγότερο προνομιούχοι απλώς τήρησαν το lockdown.

Η μητρόπολη, όπου το τραύμα δεν έχει ακόμη επουλωθεί, μετρά μέχρι σήμερα πάνω από 40.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, κυρίως στο πρώτο κύμα, την άνοιξη του 2020.

  1. Εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ

Αντιμέτωπος με θύελλα επικρίσεων για τη βραδύτητα της αντίδρασής του και τον τρόπο που για μεγάλο διάστημα υποβάθμιζε το εύρος της καταστροφής που ερχόταν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστώθηκε πως συνέβαλε στην ανάπτυξη εμβολίων, με την πρωτοβουλία «Warp Speed».

Σκοπός: να διατεθούν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, ώστε να μειωθούν ιδίως τα κόστη των κλινικών δοκιμών για τους φαρμακευτικούς ομίλους.

Αποτέλεσμα: τα πρώτα εμβόλια –των Pfizer/BioNTech και της Moderna– έλαβαν άδεια επείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων στα μέσα Δεκεμβρίου, προτού συμπληρωθεί καν ένας χρόνος αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα.

  1. Η διαχωριστική γραμμή της μάσκας

Στις ΗΠΑ, χώρα πολιτικά εξαιρετικά πολωμένη, ελάχιστα κοινωνικά ζητήματα δίχασαν τόσο όσο οι μάσκες και τα εμβόλια κατά της COVID-19. Μεταξύ προοδευτικών που τάσσονταν υπέρ της κοινωνικής απόστασης, των μασκών και των εμβολίων, και συντηρητικών, που απέρριπταν κάθε παραβίαση των ατομικών ελευθεριών από το κράτος, η μάχη μαινόταν ως τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται πεισματικά να φοράει μάσκα και τον Τζο Μπάιντεν να αυτοπροβάλλεται ως μέγας υπέρμαχος του εμβολιασμού.

Από τα σχολεία ως τα αεροπλάνα, περνώντας από τα εμπορικά κέντρα, η χρήση μάσκας προκάλεσε ατελείωτες διενέξεις, που σε μερικές περιπτώσεις έφθασαν ως ακόμη και σε ανταλλαγές πυρών.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη: δικάστρια στη Φλόριντα, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, ήρε τον Απρίλιο την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα στις συγκοινωνίες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση.

  1. Νέα αναζωπύρωση

Ο δείκτης των μολύνσεων στις ΗΠΑ βρίσκεται ξανά σε άνοδο τελευταία, πιθανόν εξαιτίας υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Ενώ είχε υποχωρήσει στα περίπου 25.000 κρούσματα ημερησίως τον Μάρτιο, πλέον ο μέσος όρος επτά ημερών έχει ανέβει στα 78.000 κρούσματα ανά 24 ώρες, κατά τους αριθμούς των CDC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚίνα: 5 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 1.852 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Επόμενο άρθροΥγεία: Οι μισοί άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν λόγω Covid-19, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια