Εμανουέλ Μακρόν: ο αγκιτάτορας της Ευρώπης επιστρέφει στις Βρυξέλλες

Αγκιτάτορας, κινητήρια δύναμη ή ηγέτης της Ευρώπης; ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας κομίζοντας προτάσεις σοκ για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανεξελέγη με το 58% των ψήφων στις 24 Απριλίου έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία με ευρωπαϊκό χρώμα που η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολούθησε με προσοχή.

«Το κύρος του Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει ενισχυμένο από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση», ακόμη και αν έχει ακόμη μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου», σύμφωνα με τον Πιερ Βιμόν του Carnegie Europe και πρώην γενικό γραμματέα της υπηρεσίας Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης μέχρι το τέλος του Ιουνίου, έκανε αίσθηση στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο τασσόμενος υπέρ της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΕ και με την πρότασή του για την δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» για την ταχύτερη πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Αναμφίβολα οι εταίροι του θα του θέσουν πολλές ερωτήσεις», ακόμη και αν το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, δηλώνει ο Πιερ Βιμόν. Η σύνοδος κορυφής θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Καχυποψία

Οι πιο εχθρικοί άλλωστε δεν άργησαν να υψώσουν την φωνή τους. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τάχθηκε στις 22 Μαΐου από το Κίεβο υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Ο λιθουανός ομόλογός του Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ‘Ενωση.

«Υπάρχει καχυποψία. Οι προτάσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως μέσον για την καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λούκας Μασλάνκα, ερευνητή του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων(PISM).

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» δεν αποτελεί εναλλακτική στην είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά ενδιάμεση λύση, γνωρίζοντας ότι η ένταξη θα πάρει «δεκαετίες».

Ωστόσο, η αμφιβολία έχει εδραιωθεί. «Υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις που θα πρέπει να λυθούν», λέει ο ερευνητής του Carnegie Europe. «Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», παραδέχονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Επίσης, οι προτροπές του Εμανουέλ Μακρόν να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία έχουν τύχει αρνητικής υποδοχής στην Ουκρανία και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Με την πρότασή του, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ίσως ένα επικοινωνιακό λάθος, σπεύδοντας να πάρει τον λόγο ή μη εξηγώντας επαρκώς το σχέδιό του, λέει ο ερευνητής του Πολωνικού Ινσιτούτου Διεθνών Υποθέσεων

«…δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα»

«’Εχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην δημιουργική δύναμη του λόγου του, αλλά ξέρουμε ότι στην Ευρώπη όλα γίνονται μέσω του συμβιβασμού και ο λόγος του γάλλου προέδρου δεν είναι αναγκαστικά αποφασιστικής σημασίας», λέει ο πολωνός ερευνητής.

Ωστόσο πιστεύει ότι η Γαλλία έχει τις στέρεες βάσεις για να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης, ειδικά σε μία χρονική στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση με μία πολιτική που θεωρείται υπερβολικά άτολμη απέναντι στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ανάγκη το γαλλογερμανικό δίδυμο για να επιτύχει την προώθηση των ιδεών του. Αλλωστε, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα» την ιδέα της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα», λέει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί, της Fondation Robert Schuman.

Στην συγκυρία αυτή, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προωθηθεί περισσότερο από ποτέ στην εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτός είναι ο κατά παράδοσιν ρόλος της Γαλλίας, να κινητοποιεί  ιδέες. Δεν έχει δίκιο σε όλα, αλλά έτσι κάνει τα πράγματα να προχωρούν», υπενθυμίζει ο  Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί.

«Οι παραδοσιακές γαλλικές ιδέες που διατυπώνονται από τον πρόεδρο, κάπως βροντερά, ενίοτε με θράσος, μέσα από έναν τηλεβόα, φιλτράρουν τα πράγματα, αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να σκεφτούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒόρεια Κορέα– COVID-19: Η Βόρεια Κορέα αποθήκευσε κινεζικές μάσκες και εμβόλια πριν ανακοινώσει το ξέσπασμα της πανδημίας στο έδαφός της
Επόμενο άρθροΕλβετία-Covid-19: Οι αρχές θα καταστρέψουν πάνω από 620.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της Moderna