Οι ελβετικοί παγετώνες έλιωσαν το 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο, καθώς το πολύ ζεστό καλοκαίρι έλιωσε το χιόνι που είχε πέσει άφθονο το χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό δίκτυο GLAMOS που παρακολουθεί τους παγετώνες.
Νωρίτερα φέτος, οι ειδικοί είχαν χαιρετίσει τις πυκνές χιονοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης στις Άλπεις με την ελπίδα ότι θα αναχαίτιζαν τη μείωση των πάγων που καταγράφεται επί σειράν ετών ή ακόμα και ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Όμως με τις μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο να είναι πάνω από το μηδέν ακόμα και σε ύψος 3.571 μέτρων στο σταθμό Γιούνγκφραου πάνω από τον παγετώνα Άλετς, οι επιστήμονες κατέγραψαν εκείνο το μήνα ρεκόρ απώλειας πάγου σε όλη τη χώρα.
Συνολικά το GLAMOS ανακοίνωσε πως οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, πάνω από το μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του GLAMOS από 20 ελβετικούς παγετώνες, τα οποία προβάλλει στο σύνολο των 1.400 παγετώνων της αλπικής αυτής χώρας, ο συνολικός όγκος τους αναμένεται να είναι στα τέλη του 2024 46,4 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 30 κυβικά χιλιόμετρα λιγότερα απ’ ό,τι 2000.
«Είναι για εμένα ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά την τέλεια χρονιά που είχαμε πράγματι για τους παγετώνες, με πλούσιο σε χιόνια χειμώνα και μάλλον δροσερή και βροχερή άνοιξη, αυτό εξακολούθησε να μην είναι αρκετό», δήλωσε ο Ματίας Χους, διευθυντής του GLAMOS.
«Αν συνεχιστεί η τάση που είδαμε φέτος, θα είναι καταστροφή για τους παγετώνες της Ελβετίας», πρόσθεσε.
Ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν τις απώλειες φέτος ήταν η σκόνη από τη Σαχάρα, αναφέρεται στην έκθεση. Η σκόνη δίνει στην επιφάνεια του χιονιού μια καφέ ή ροζ απόχρωση, που την εμποδίζει να αντανακλά το φως του ηλίου.
Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τον Χους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια ταξιδιών του για συγκέντρωση δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, εικονίζονται ρυάκια λάσπης μέσα από στρώματα πάγου τόσο λεπτά ώστε εξέχουν βράχοι και φαίνονται χαλίκια.
«Αποκτάς μια σχέση με τον τόπο, με τον πάγο και πονάει λίγο να βλέπεις πως οι βράχοι καταλαμβάνουν τώρα το χώρο», είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ρόιτερς, ενώ μετρούσε τον πάγο στον Παγετώνα Περς στην ανατολική Ελβετία.
Περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες των Άλπεων βρίσκονται στην Ελβετία, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περίπου δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ