Ελβετία: Η Λαχώρη του Πακιστάν είναι η πόλη με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως

Η Λαχώρη στο Πακιστάν ανέβηκε πάνω από δέκα θέσεις και έγινε η πόλη με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την παγκόσμια ετήσια κατάταξη μιας ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα.

 

Η εταιρεία IQAir, η οποία ειδικεύεται στην προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στην ανάπτυξη προϊόντων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και του καθαρισμού του, δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το Τσαντ στην κεντρική Αφρική αντικατέστησε κατά τον περασμένο χρόνο το Μπανγκλαντές ως η χώρα με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εταιρεία μετράει τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, καταστροφικών για τους πνεύμονες, που είναι γνωστά ως PM2.5 (δηλαδή έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα).

Την ετήσια έκθεσή της επικαλούνται ευρέως ερευνητές και κυβερνητικές οργανώσεις.

Η ποιότητα του αέρα στη Λαχώρη επιδεινώθηκε στα 97,4 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, από 86,5 που ήταν το 2021, καθιστώντας την τήν πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως.

Η πόλη Χοτάν είναι η μοναδική κινεζική πόλη που βρίσκεται στις πρώτες 20 θέσεις, ακολουθεί την Λαχώρη με 94,3 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, μια ωστόσο βελτίωση από 101,5 που ήταν το 2021.

Οι επόμενες δύο πόλεις στην κατάταξη είναι ινδικές: το Μπιγουάντι, στα περίχωρα του Νέου Δελχί, με επίπεδα ρύπανσης 92,7 και το Δελχί αμέσως μετά με 92,6.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ως όριο ασφαλείας τη μέγιστη συγκέντρωση 5 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Ενώ το Τσαντ έχει κατά μέσον όρο 89,7, το Ιράκ–το οποίο είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά χώρα–έχει 80,1.

Το Πακιστάν, όπου βρίσκονται οι δύο από τις πέντε πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα για το 2022, είναι η τρίτη χώρα στην παγκόσμια αυτή κατάταξη με 70,9 και ακολουθεί το Μπαχρέιν με 66,6.

Η ποιότητα του αέρα του Μπανγκλαντές βελτιώθηκε από το 2021, όταν ήταν η χώρα με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην τελευταία αυτή έκθεση βρίσκεται στην πέμπτη θέση με επίπεδα PM2.5 στο 65,8 από 76,9.

Η Ινδία, που έχει ορισμένες από τις πόλεις με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, βρίσκεται στην όγδοη θέση στην τελευταία έκθεση με επίπεδα PM2.5 στα 53,3.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν την χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, όπου σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει σε περιοχές με συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 τουλάχιστον επτά φορές υψηλότερη από τα προτεινόμενα επίπεδα από τον ΠΟΥ.

Όπως αναφέρει, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά απειλή για την υγεία του.

Το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τον καθαρότερο αέρα παγκοσμίως με συγκέντρωση PM2.5 1,3, ενώ η Καμπέρα τον καθαρότερο για πρωτεύουσα με 2,8.

Η έκθεση συντάσσεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 30.000 συστήματα παρακολούθησης σε πάνω από 7.300 τοποθεσίες σε 131 χώρες, εδάφη και περιοχές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΕ: Η Γερμανία σχηματίζει συμμαχία εναντίον της κατάργησης των μηχανών εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων από το 2035
Επόμενο άρθροLife: Κλέφτης χειρογράφων βιβλίων ισχυρίζεται ότι ωθήθηκε από την αγάπη του για το διάβασμα