ΕΛΤΑ και ΛΑΡΚΟ – Γράφει ο Νίκος Μολδοβανίδης

-Διαβάζεις τα οικονομικά τους στοιχεία και σου σηκώνονται οι τρίχες κάγκελο. Τσιμπιέσαι να δεις αν ονειρεύεσαι. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και χειρότερη από κάθε καταστροφικό σενάριο. Ένα είναι το γεγονός . Το κράτος είναι κάκιστος επιχειρηματίας και δεν κάνει για αυτή την δουλειά. Δεν ξέρουν να κουμαντάρουν ούτε περίπτερο. Δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν κιόλας γιατί απλούστατα δεν πληρώνουν από την τσέπη τους τίποτα. Αν πάει η μπίζνα καλά, καλώς. Αν πάει κακά, πάλι καλώς. Τα χρεώνουμε στον φορολογούμενο και μάλιστα με υπουργική απόφαση. Και αυτός πληρώνει.

-Τα παραδείγματα των ΕΛΤΑ και της ΛΑΡΚΟ , μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού. Διαφέρουν όμως σε μερικά σημεία. Στην μεν ΛΑΡΚΟ οι μέσες ετήσιες απολαβές τους κυμαίνονται στα 44.000 ευρώ, ανά μισθωτό, ενώ για τους πιο ευνοούμενους οι απολαβές του ξεπερνούν τις 73.000 ευρώ ετησίως. Στα ΕΛΤΑ το μέσο κόστος των μονίμων υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ μόλις προσεγγίζει τα 2.850 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Δεν τα λες και λίγα. Θα τα δεχόσουν όλα αυτά αν δεν μας χρέωναν οι λειτουργίες τους. Αλλά δυστυχώς τα χρέη τους είναι τεράστια ποσά που πάλι θα καλυφθούν από εμάς. Τσάμπα χρήμα δεν υπάρχει.

-Ο οργανισμός των ΕΛΤΑ βρίσκεται εδώ και καιρό στα πρόθυρα στάσης πληρωμών, με μηνιαίο έλλειμμα κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν πλέον τα 100 εκατομμύρια! Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό μόνο, είναι παγκόσμιο . Η χρήση του ταχυδρομείου βαίνει μειούμενη. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, πια, επικοινωνίας. Οι επιστολές στέλνονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν σκέφτηκε κανείς να δει κάποιο εναλλακτικό πλάνο στην λειτουργία τους. Μείωση προσωπικού , είπαμε δεν γίνεται, άρα τι απομένει. Να συνεχίσει να απασχολεί περίπου 5.800 υπαλλήλους, ενώ βρέθηκαν από κέρδη των 15 εκατ. ευρώ το 2014 σε ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ για το 2019. Η περυσινή χρήση έκλεισε, με συσσωρευμένες ζημιές που προσεγγίζουν τα 115 εκατ. ευρώ.

-η άλλη αμαρτωλή, η ΛΑΡΚΟ, μας χρεώνει δυο φορές. Μια με την λειτουργία της και ακόμα μια με τα πρόστιμα λόγω των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Αυτά ανέρχονται σε 135 εκ ευρώ από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Τα ίδια πρόστιμα πληρώναμε στο παρελθόν από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην κρατική Ολυμπιακή. Και όμως ο Τσίπρας στην προχτεσινή του επίσκεψη είπε πάλι με το γνωστό του τρόπο τα παραμύθια του. «Εμείς 4,5 χρόνια δώσαμε μάχη, παρά τις δυσκολίες την κρατήσαμε ανοικτή την επιχείρηση».

-Συνέχισε με το γνωστό τροπάριο. «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: το πρώτο είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία αυτή η επιχείρηση διότι αποτελεί μια επιχείρηση σημαντική και για την τοπική και για την εθνική οικονομία, συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ με την εξαγωγική δραστηριότητα της. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Τώρα, γιατί δεν τον ρώτησε κανείς τι ακριβώς έκανε επ’ αυτού τα 5 χρόνια Συριζα , δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Καλημέρα σας

Προέλευση: GOODNET