Ελληνική Λύση: Σχετικά με τα Πυρηνόκαρπα Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από παγετό και βροχές

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελλόπουλου σχετικά με τα Πυρηνόκαρπα Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από παγετό και βροχές προς τον κ Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον κ Υπουργό Οικονομικών και η απάντηση του Υπουργείου

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας ενημερώνουν πολλοί αγρότες των περιοχών Ημαθίας και Πέλλας, ο παγετός του περασμένου Μαρτίου τρέχοντος έτους έπληξε στο στάδιο της ανθοφορίας πολλά πυρηνόκαρπα δέντρα  (ροδακινιές,  βερικοκιές  και  δαμασκηνιές),  ενώ,  επίσης,  οι  έντονες  βροχοπτώσεις,  στις αρχές Απριλίου τρέχοντος έτους, δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στα κεράσια, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά το Μάιο, κάθε έτους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Με ποιον τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνουν οι δηλώσεις αποζημιώσεων λόγω καταστροφών της σοδειάς  των  ως  άνω  φρούτων,  εν  μέσω  περιόδου  ισχύος  των  περιοριστικών  μέτρων  για  την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, και πότε θα δώσει ο «ΕΛΓΑ» σχετικές οδηγίες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

 

504 Η ΕΡΩΤΗΣΗ Πυρηνόκαρπα Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από παγετό και βροχές

Η απάντηση του Υπουργείου:

 «Αποζημίωση πληγέντων αγροτών των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας λόγω ζημιών στην παραγωγή από παγετό»

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2020 καθώς και από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Απριλίου 2020 σε διάφορες δενροκαλλιέργειες και σε σιτηρά και βιομηχανικούς αρακάδες στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Πέλλας και Ημαθίας, επισημαίνεται ότι διενεργήθηκαν εκτενείς επισημάνσεις από κλιμάκια γεωτεχνικών του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας και οι οποίες αφορούν την τεκμηρίωση των ανωτέρω ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Η διενέργεια των επισημάνσεων ολοκληρώθηκε, στην συνέχεια άνοιξαν οι αναγγελίες υποβολής δηλώσεων από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του και θα ακολουθήσει η εκτιμητική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι, η υποβολή των προσωρινών δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών ολοκληρώθηκε και βρισκόμαστε στη διαδικασία υποβολής των οριστικών δηλώσεων οι οποίες θα υποβληθούν στους τοπικούς ανταποκριτές των πληγέντων δήμων κατόπιν συνεννόησης των τελευταίων με τους παραγωγούς, σύμφωνα με την οδηγία του ΕΛ.ΓΑ.. Η εν λόγω διαδικασία προτάθηκε με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα τέλη εκτίμησης οι παραγωγοί θα τα καταβάλουν με την υποβολή των οριστικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι ο παγετός έπληξε καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων, κυρίως βερίκοκα, πρωιμανθή νεκταρίνια και πρωιμανθή επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και κορόμηλα σε αγροτεμάχια που βρίσκονται μέσα στους κατά τόπους θύλακες παγετού των διαφόρων τοπικών κοινοτήτων, ενώ από τις πλημμύρες επλήγησαν κυρίως βιομηχανικούς αρακάδες, ζημιές σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκτιμητική διαδικασία και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ο ΕΛ.Γ.Α. με αίσθημα ευθύνης στέκεται δίπλα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας παίρνοντας όλα τα μέτρα που αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη εξαιτίας του ιού, όσο και στην απρόσκοπτη συνέχεια της εκτιμητικής διαδικασίας που ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, έτσι ώστε οι ζημιές που προξενούνται από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια να καταγράφονται άμεσα από τον Οργανισμό και να αποδίδονται έπειτα και από την εξατομικευμένη εκτιμητική διαδικασία οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

504 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 Πυρηνόκαρπα Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από παγετό και βροχές