ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση και έγκριση των εισηγήσεων που θα συμπεριληφθούν στην Έκθεση της Επιτροπής». (22/10/2020)
Είναι πολύ σημαντικά τα θέματα που ακούστηκαν και από τους προηγούμενους συναδέλφους, όπως και για τις λίμνες και, βέβαια, και για τα σπήλαια, θα έλεγα εγώ.
Θα μπορούμε να το αναπτύξουμε, ενδεχομένως, μελλοντικά, γιατί έχουμε και πολλά σπήλαια – μια και αναφέρθηκε ο συνάδελφος στο πανέμορφο σπήλαιο του Δράκου, το οποίο το έχω επισκεφθεί και δημοσιογραφικά με προβολή του συγκεκριμένου σπηλαίου.
Πάμε στα ύδατα κολύμβησης. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που μας προσελκύει όλους κάθε καλοκαίρι. Άλλωστε, είναι και πόλος έλξης τουριστών. Μπορεί να έχουμε καθαρές ακτές για κολύμβηση, ως χώρα, με πολλές γαλάζιες σημαίες για τους λουόμενους, αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο. Τα πολλά ανεξέλεγκτα αγκυροβολημένα σκάφη, κυρίως σε κόλπους, σε οργανωμένες παραλίες, οι παράνομες αιμοληψίες, τα βρώμικα νερά σε μέρη που δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους.
Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αυστηρός και να αστυνομεύονται οι ακτές. Θέλουμε να τις διατηρήσουμε καθαρές. Τα ύδατα επιβαρύνονται πάρα πολύ από τα καυσαέρια των σκαφών, αλλά και τα απορρίμματα. Να υπάρχει μια πλήρης καταγραφή και χαρτογράφηση που θα βοηθούσε σημαντικά για να προστατέψουμε τα ύδατα κολύμβησης. Οι αναλύσεις νερού στα χημεία συμβάλλουν στο να αποφανθούν οι επιστήμονες για το μέλλον των υδάτων μιας παραλίας.
Η καταπάτηση του αιγιαλού έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν κατά περίπτωση τη μορφολογία του εδάφους, να δημιουργούν προσχώσεις, ρυάκια και χείμαρρους και να μολύνουν τα νερά. Απαιτείται προσοχή, συστάσεις, αλλά και να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα. Η ζημιά σε ύδατα κολύμβησης είναι, δυστυχώς, πολλές φορές μη αναστρέψιμη. Πρέπει, λοιπόν, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το θαλάσσιο πλούτο μας, πριν να είναι αργά για μας, αλλά και για τις επόμενες γενεές.
Πιστεύω στην Επιτροπή Υδάτινων Πόρων θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναλύσουμε το μέλλον της θάλασσας που μας περιβάλλει και μας χαρακτηρίζει βέβαια, ως θαλασσόλυκο και ως ναυτικό λαό.
Νομίζω, ότι αυτή η Επιτροπή έκανε σοβαρές εισηγήσεις. Ακούστηκαν προτάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και ανησυχίες και από τους συναδέλφους και νομίζω ότι είναι η Επιτροπή που πλησιάζει περισσότερο τη νεολαία. Δηλαδή, από όλες τις Επιτροπές της Βουλής, νομίζω ότι η νεολαία είναι αυτή που μπορεί να πλησιάσει την Προστασία του Περιβάλλοντος, γιατί αυτό το δίνουμε στις επόμενες γενεές. Δεν ανήκει σε εμάς. Είναι η μάνα γη, είναι το σπίτι μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το διατηρήσουμε καθαρό και να το φροντίσουμε στη συντήρηση του.
Νομίζω, ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να συζητήσουμε, κυρίες και κύριοι, για τη σύσταση ενός εθνικού φορέα νερού, μια και είμαστε Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων. Κι αυτό γιατί γίνεται σπατάλη του νερού και καλό είναι, σε εθνικό επίπεδο, να υπάρχει ορθή, εξορθολογιστική λελογισμένη διαχείριση με εθνικό φορέα νερού και επιτέλους, κάποια στιγμή, να γίνει και μία συζήτηση για να κατασκευαστούν ταμιευτήρες βρόχινου νερού στα νησιά. Είναι μια πρόταση που θέλω να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, θεματολογίας μελλοντικής στην Επιτροπή, κυρία Πρόεδρε.