Ελληνική Λύση: Μείζον ζήτημα εθνικής ασφαλείας η καταστροφή των δύο κεντρικών καλωδίων δικτύου κορμού της Cosmote

  Ερώτηση του Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β ́ Θεσσαλονίκης προς τον  κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την κ. Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

  ΘΕΜΑ: «Μείζον ζήτημα εθνικής ασφαλείας η καταστροφή των δύο
  κεντρικών καλωδίων δικτύου κορμού της Cosmote»

  Κύριοι Υπουργοί,

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Cosmote και σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου στις 18/2/2024, εξαιτίας καταστροφής των δύο κεντρικών καλωδίων δικτύου κορμού, διακόπηκαν για πολλές ώρες οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και το Διαδίκτυο στους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο. Επίσης, διακόπηκε το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας των τηλεφωνικών κέντρων άμεσης επέμβασης «100» και των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών της Λήμνου, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών αλλά και στο δίκτυο τηλεφωνίας 199 της Πυροσβεστικής στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας, απωλέσθη πλήρως ο έλεγχος (τηλεδιοίκηση) των ηλεκτρονικών συστημάτων των αντλιοστασίων και η επικοινωνία με το τηλέφωνο των βλαβών. Εκ των ανωτέρω, συνάγεται με σαφήνεια πως η καταστροφή των δύο εν θέματι καλωδίων προκάλεσε ευρύτατες και δυσμενέστατες συνέπειες στις τηλεπικοινωνίες και στη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και βασικών υποδομών της Χώρας.

  Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Έχει διαταχθεί αστυνομική έρευνα, ώστε να ταυτοποιηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί (αν υπάρχουν) της καταστροφής των δύο καλωδίων που προκάλεσαν τη νέκρωση των επικοινωνιών των αρχών ασφαλείας και βασικών υποδομών στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο; Ποια τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας; Πόσο εύκολο είναι να καταστραφούν πολύ σημαντικά για την εθνική ασφάλεια καλώδια της Cosmote και πώς συντελέστηκε ακριβώς αυτή η καταστροφή; Τι μέτρα προστασίας αυτών των βασικών επικοινωνιακών δικτύων είχαν ληφθεί και γιατί δεν απέδωσαν; Δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτικό δίκτυο, ώστε να μη νεκρώνονται οι επικοινωνίες σε περίπτωση δολιοφθοράς;
  2. Επηρεάστηκαν από την καταστροφή των καλωδίων της Cosmote τα αεροδρόμια, λιμάνια και τελωνεία της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι περιφερειακές Μονάδες της ΕΥΠ; Επηρεάστηκε το ΕΨΑΔ (Ενιαίο Ψηφιακό Αυτόνομο Δίκτυο) των Ε.Δ.;
  3. Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε, προκειμένου να μη συμβεί ξανά μία τέτοια καταστροφή;
  4. Τι προτίθεστε να πράξετε, ώστε να εκπονηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης και εναλλακτικών τρόπων δράσης τόσο για τις αρχές ασφαλείας όσο και για τις βασικές υποδομές της χώρας (Ηλεκτροδότηση, Ύδρευση, Αεροδρόμια, Λιμάνια) που θα εφαρμοστούν σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον;

  Ο ερωτών Βουλευτής

  ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

   

  Ακολουθεί η απάντηση:

  ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

   

  ΘΕΜΑ: Απάντηση στην   από   22-02-2024    με   αριθμό   3390                          Ερώτηση               του Βουλευτή κ. Κ. ΧΗΤΑ.

  Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, καθώς και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο αποτελούν διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανανέωση, πλέον των άλλων, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών Υπηρεσιών, προκειμένου αυτές να εκπληρώνουν την αποστολή τους.

  Σε ό,τι αφορά στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, αναφέρεται ότι στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της επικράτειας υφίστανται τηλεφωνικές συνδέσεις τόσο στο σύνολο των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών, όσο και στα Κέντρα Επιχειρήσεων R/T αυτών, στα οποία έχουν κατανεμηθεί αφενός ο Σύντομος Κωδικός Έκτακτης Ανάγκης «100» (Σ.Κ.Ε.Α. «100») και αφετέρου επιπλέον συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (ως εφεδρική λύση για τη δρομολόγηση του Σ.Κ.Ε.Α. «100»), που δρομολογούνται μέσω υπηρεσιακών γραμμών του τηλεπικοινωνιακού παρόχου COSMOTE. Παράλληλα, υφίσταται και ορισμένος αριθμός συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE.

  Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι σε ενδεχόμενη περίπτωση δυσλειτουργίας του βασικού εξοπλισμού (τηλεφωνικό κέντρο, τηλεφωνική συσκευή, τηλεφωνική γραμμή) της υποδομής του Σ.Κ.Ε.Α. «100», ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία αναδρομολόγησης των κλήσεων προς τη συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

  Ειδικότερα, για την αναφερόμενη βλάβη που έλαβε χώρα την 18-02-2024 και εκτεινόταν σε όλες τις υπηρεσίες του δικτύου του παρόχου COSMOTE σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σημειώνεται ότι, προς το σκοπό επίλυσης του ανακύπτοντος προβλήματος, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η αξιοποίηση των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων της εταιρείας VODAFONE, προκειμένου να αναδρομολογηθούν σε αυτά οι κλήσεις του Σ.Κ.Ε.Α. «100» και ταυτόχρονα, ενημερώθηκε ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», όπου απεστάλησαν οι λίστες των αριθμών κινητών τηλεφώνων στους οποίους πραγματοποιήθηκε η αναδρομολόγηση.

  – // –

  – 2 –

  Γίνεται δε μνεία ότι, μετά την αποκατάσταση της προρρηθείσας βλάβης από τον πάροχο (COSMOTE), επανήλθε το σύνολο των κυκλωμάτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αυτού και ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε άρση των ως άνω αναδρομολογήσεων. Σχετικές με τα ανωτέρω τυγχάνουν και οι από 18-02-2024 (2) και 19-02-2023 Ανακοινώσεις του               Αρχηγείου (www.astynomia.gr/2024/02/18/18-02-2024-anakoinosi-archigeiou-ellinikis-astynomias-schetika-me-vlavi-sto-diktyo-statheris-tilefonias-ton-tilefonikon-kentron-amesis- epemvasis-100-kai-ton-topikon-astynomikon-ypiresion/,           www.astynomia.gr/2024/02/18/18-02-2024-anakoinosi-archigeiou-ellinikis-astynomias-schetika-me-vlavi-sto-diktyo-statheris- tilefonias-ton-astynomikon-ypiresion-sti-limno/      και        www.astynomia.gr/2024/02/19/19-02-2024-anakoinosi-archigeiou-ellinikis-astynomias-schetika-me-apokatastasi-tou-tilefonikou- diktyou-astynomikon-ypiresion/).

  Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου από την εταιρεία COSMOTE, η υπόψη βλάβη πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από γεωργικές εργασίες στην περιοχή της Ασπροβάλτας, οι οποίες θεωρείται ότι δεν αποτελούσαν κακόβουλες ενέργειες, αλλά τυχαία περιστατικά. Σημειώνεται, επίσης, ότι από την προαναφερόμενη εταιρεία δεν είχε υποβληθεί, έως την 30-03-2024, μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για το εν λόγω περιστατικό.

  Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι καταβαλλόμενες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του παραγόμενου αστυνομικού έργου και την πραγματοποίηση των, κατά περίπτωση, αναγκαίων και ενδεδειγμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση εναλλακτικών λύσεων εφεδρείας σε ανάλογες περιπτώσεις βλαβών, προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

  O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

  Προηγούμενο άρθροΕιδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας την Πέμπτη 25 Απριλίου
  Επόμενο άρθρο1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση ΑΣΕΑΝ και Εν Σώματι Υγιει