Ελληνική Λύση: Ερώτηση στη Βουλή με θέμα “πρόταση έγκρισης όλων των επιλαχόντων γεωργών και κτηνοτρόφων στα σχέδια βελτίωσης ” και η απάντηση

Ερώτηση στην Ελληνική Βουλή κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την πρόταση έγκρισης όλων των επιλαχόντων γεωργών και κτηνοτρόφων στα σχέδια βελτίωσης .

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

αρκετοί τομείς της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, λόγω  των  απαγορευτικών  μέτρων  κατά  του  κορωνοϊού,  το  οποίο  έχει  να  κάνει  με  το έλλειμμα  ρευστότητας  σε  γεωργούς  και  κτηνοτρόφους.  Πολλοί  εξ  αυτών,  ενώ  έχει εγκριθεί  η  συμμετοχή  τους  στα «Σχέδια  Βελτίωσης»,  αδυνατούν  πλέον  να  τα υλοποιήσουν,  όπως  αρχικά  τα  υπέβαλαν.  Σε  αυτές  τις  περιπτώσεις,  θα  μπορούσαν  να γίνουν  τροποποιήσεις,  για  λόγους  ανωτέρας  βίας (πανδημία «covid-19»),  ώστε  να αφαιρεθούν επενδύσεις, που αδυνατούν να υλοποιήσουν οι ως άνω και να περισσέψουν προς διάθεση επιπλέον πόροι στους σχετικούς επιλαχόντες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε  να προβείτε σε διευκολύνσεις και  κατάλληλες τροποποιήσεις,  όσον  αφορά
στις υλοποιήσεις των ως άνω επενδυτικών προγραμμάτων στους κλάδους της γεωργίας
και  της  κτηνοτροφίας,  κατά  τα  ως  άνω  προτεινόμενα,  προκειμένου  να  προκύψουν
«ενέσεις ρευστότητας», μέσω των εν λόγω προγραμμάτων (που αφορούν σε νέους αγρότες
ή βιολογική γεωργία ή κτηνοτροφία), όχι μόνο στους ίδιους τους γεωργούς και
κτηνοτρόφους,  αλλά  και  σε  όλους  τους  κλάδους  της  ελληνικής  οικονομίας,  που
συνεργάζονται με αυτούς;

Ο ερωτών Βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος

Και η απάντηση από το υπουργείο:

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε πως σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Υπομέτρου 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδύσεων έχει ήδη προβλεφθεί μία σειρά μέτρων και συγκεκριμένα:

  • Χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους: η χορήγηση προκαταβολής υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθμ. 1305/2013. Στον Κανονισμό ορίζεται ότι το ανώτερο ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου (άρθρο 45 παρ. 4), ενώ ως προϋπόθεση χορήγησης της προκαταβολής έχει τεθεί η προσκόμισή από τον δικαιούχο ισόποσης εγγυητικής επιστολής (άρθρο 63 παρ. 1). Καθώς αυτές οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί στον Κανονισμό η τήρησή τους είναι υποχρεωτική από όλα τα κράτη μέλη.
  • Διευκόλυνση στη χορήγηση τραπεζικών δανείων: έχει υλοποιηθεί η δυνατότητα, μετά από αίτημα του δικαιούχου και σχετική συμφωνία του με τραπεζικό ίδρυμα, να διευκολύνεται η χορήγηση τραπεζικού δανείου με την προϋπόθεση ο δικαιούχος να μην μεταβάλει τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι την κατάθεση σε αυτόν δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης τουλάχιστον ίσης με το τραπεζικό δάνειο.
  • Σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: με συμμετοχή του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 80 εκ. ευρώ ως εγγύηση για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου δανείων από τα συμμετέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να φτάσει τα 400 εκ. ευρώ. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η   πλήρης ενεργοποίησή του   προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.Μέσω του Ταμείου προβλέπεται η παροχή δανείων, με ευνοϊκούς όρους αναφορικά με το επιτόκιο ή/και το ύψος των απαιτούμενων εξασφαλίσεων, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Τα εν λόγω δάνεια είναι ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων όσο και για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της απάντησης εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού
Επόμενο άρθροΓ.Π.Α.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας: Εξιχνίαση κλοπών