Ο Βουλευτής Σερρών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατέθεσε ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή με θέματα:
«Αναγκαιότητα για δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών»
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργό Οικονομικών
Κύριοι , κύριοι Υπουργοί ,
Όπως έχουμε πληροφορηθεί από την «ΟΕΒΕΣΣ», οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας ενώ ακόμη «μετρούν» τις πληγές τους από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, πλέον, έρχονται αντιμέτωπες και με τις επιπτώσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά και στην ενέργεια.
Οι ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια, με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή («ΕΛΣΤΑΤ»), κάνουν πρόδηλη την αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το κύμα των απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από τη μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες, μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
Προτίθεσθε να εξετάσετε την περαιτέρω μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται ;
«Καρκινογόνος αμίαντος στα ελληνικά σπίτια, σε δημόσιες Υπηρεσίες και στην ύδρευση»
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριοι , κύριοι Υπουργοί ,
Όπως πληροφορούμαστε, από την δεκαετία του 1960, ως περίπου, το 2010, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Ελλάδα κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου, κυρίως σε στέγες δημόσιων αλλά και ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και σε σωληνώσεις ύδρευσης, καθώς και σε μονώσεις τοίχων και τζακιών. Στη βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν πλάκες μεγαλύτερου πάχους, που ξεπερνούσαν τα 20 κιλά ανά τ.μ.
Για την αφαίρεση τους, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει στις λίγες πιστοποιημένες εταιρίες αρκετές χιλιάδες ευρώ, που αποτελούν απαγορευτικά ποσά για πολλά ελληνικά νοικοκυριά, με τη νόμιμη διαδικασία να απαιτεί εμπλοκή με την πολεοδομία ή με την αυτοδιοίκηση (συχνά), ή με την αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ., όπου το αίτημα χρονίζει, δημιουργώντας εστίες διαφθοράς.
Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο να αφαιρούνται και να πετιούνται παράνομα οι εν λόγω πλάκες αμιάντου σε ακατάλληλες χωματερές ή ακατοίκητες και δασικές εκτάσεις. Έτσι ο αμίαντος περνάει στους υδροφόρους ορίζοντες, με αποτέλεσμα, το νερό να βλάπτει το γαστρεντερικό σύστημα και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις ίνες αμίαντου να προκαλούν αμιαντιάσεις, μεσοθηλίωματα και άλλες μορφές καρκίνου
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
- Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην αποτελεσματική αφαίρεση του αμιάντου από τα σπίτια των πολιτών;
- Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με σκοπό την ασφαλή αφαίρεση αμιάντου από τα ιδιωτικά και τα δημόσια κτήρια της χώρας μας; Αν ναι, για τι δεν έχουν αξιοποιηθεί, μέχρι τώρα?
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Μπούμπας
Μαρία Αθανασίου