“Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων”, επανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. (EPSCO).
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αποδεκτός ο αποκλεισμός της χώρας μας από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ επανέφερε το πάγιο αίτημα του υπουργείου για δημοσίευση Έκθεσης για τη χώρα μας (Country Report) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο πολιτικός διάλογος κατά το Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 03 Μαρτίου, εστίασε στο συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, στο ευρωπαϊκό εξάμηνο 2017, στην υλοποίηση της πολιτικής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και στην απόσπαση εργαζομένων.
Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε ότι έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας μελέτης και παρακολούθησης των προτεινόμενων τροποποιήσεων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση των οικονομικά ανενεργών πολιτών σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης.
Στη συζήτηση επί του θέματος απόσπασης εργαζομένων, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε πλήρως την πρόταση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία και προέτρεψε το Συμβούλιο να στείλει ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων αυτών, παροτρύνοντας την Προεδρία να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας των κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων της απόσπασης εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η χώρα μας εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και έχει επιτύχει μείωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο, ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπογράμμισε, επίσης, το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, λόγω του brain drain.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-