Οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, τις πόλεις και την εκπαίδευση τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Στην ημερίδα με τίτλο “Climate Challenges”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, ο κ. Στράτος Φαναράς της METRON ANALYSIS, παρουσίασε πανελλαδική έρευνα για την Τουριστική Συμπεριφορά και τη Βιωσιμότητα, που διενήργησε η εταιρία για λογαριασμό της ΕΕΠΦ υπογραμμίζοντας ότι παρότι τα οικονομικά κριτήρια επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών, αυτοί δείχνουν αυξημένη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τις βιώσιμες πρακτικές. Η αναγνώριση των οικολογικών σημάτων, η ζήτηση για περισσότερη ενημέρωση και η προθυμία των νέων για υποστήριξη καταλυμάτων με περιβαλλοντική πιστοποίηση υποδηλώνουν τις προοπτικές για ανάπτυξη μιας περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνης τουριστικής, κουλτούρας στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων ανέδειξε την ανάγκη για μακρόχρονο σχεδιασμό καθώς και για την προώθηση της χώρας ως βιώσιμου προορισμού, με την εφαρμογή υποχρεωτικών πιστοποιήσεων βιωσιμότητας που είναι βασικό κριτήριο επιλογής για τους tour operators και τον ξένο τουρισμό.
Ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κέντρου Αειφορίας (CSE) , χαρακτήρισε τη χρήση του «μέτρου» ως κλειδί για τον βιώσιμο τουρισμό ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των επιμελητηρίων, και πρότεινε την υποχρεωτικότητα των πιστοποιήσεων.
Στο σχολιασμό της η Μαρία Δαμανάκη, Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική. Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010-2014), επεσήμανε τη βαρύτητα του τουριστικού κλάδου στην οικονομία της χώρας, με προβληματισμό για την εξέλιξή της σε μονοπαραγωγική, και στους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Εξήγησε ότι η επένδυση σε υποδομές και στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο είναι οικονομικά επωφελής και μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πράσινου Ταμείου, τόνισε την ανάγκη γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, και υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης φυσικών λύσεων, όπως τα πάρκα βροχής, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των πόλεων, και της ενίσχυσης των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμη, αναφέρθηκε σε καλά παραδείγματα, όπως η δράση «Ανάπλαση Πόλης» του Πράσινου Ταμείου και δήλωσε ότι η επίτευξη βιώσιμου μέλλοντος απαιτεί εθνική πολιτική και διακομματική συναίνεση.
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων στις πόλεις όπως προκύπτει στη σύγκριση με την κατανάλωση σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αργή πρόοδο του προγράμματος «Εξοικονομώ» και τη μειωμένη αποτελεσματικότητά του σε σχέση με το στόχο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο βασικό θέμα της έλλειψης σχεδιασμού σε υποδομές, όπως στις δημόσιες μεταφορές.
Τέλος, ο κ. Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τομέα Περιβάλλοντος, μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, όπως η μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, για τη σημασία της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης για τη μείωση του μεταφορικού κόστους, καθώς και για τη διαχείριση του νερού με την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως ο τριτοβάθμιος καθαρισμός, που μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη άρδευση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ