Ελιά, ένας καρπός όλο υγεία! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

O καρπός της ελιάς ήταν γνωστός και βρώσιμος από την αρχαιότητα πέραν την παραγωγή του λαδιού από αυτόν.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 

Ο καρπός της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα, κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή των πολιτών και σύμφωνα με τον Σοφοκλή ήταν «η ελιά η παιδοτρόφα».

Αυτός ο ακαταμάχητος καρπός «η ελιά» είναι εκπληκτικά υγιεινή τροφή και υπάρχει ελαφρά επεξεργασμένος με πολλούς τρόπους αλλά και σε πολλές ποικιλίες.

Ελιά ένας καρπός όλο υγεία33Δείτε τι μπορεί να κάνει η ελιά για την υγεία σας:

  • έχει άφθονη βιταμίνη Ε
  • περιέχει πολυφαινόλες
  • ρίχνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
  • βοηθά την υγεία της καρδιάς με το ελαϊκό οξύ που περιέχουν
  • μειώνει τα λίπη αφού βοηθά στη παραγωγή της αδιπονεκτίνης
  • έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • λειτουργούν κατά της αναιμίας
  • παρέχει στον οργανισμό αμινοξέα και βιταμίνες
  • αυξάνει τη μνήμη σας έως και 25%
  • βοηθά στην απομάκρυνση κινδύνου για Αλτσχάιμερ

Ελιά ένας καρπός όλο υγεία22Φάτε άφοβα πριν από κάθε γεύμα 10 ελιές γιατί περιέχουν 4.4 mg σιδήρου και μπορούν να μειώσουν την όρεξή σας κατά 20%  λόγω των λιπαρών οξέων, επίσης είναι ένα υπέροχο τρόφιμο που μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του με λίγο ψωμί και να έχετε χορτάσει με τον πιο παραδοσιακά Ελληνικό τρόπο, « ψωμί και ελιά ».

Προηγούμενο άρθροΤη δημιουργία ενός εθνικού καταλόγου γεωτόπων προωθεί η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μελίκης: Απάντηση στην επιστολή μαθητή – προέδρου 15μελούς του ΓΕΛ Μελίκης