O καρπός της ελιάς ήταν γνωστός και βρώσιμος από την αρχαιότητα πέραν την παραγωγή του λαδιού από αυτόν.
Ο καρπός της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα, κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή των πολιτών και σύμφωνα με τον Σοφοκλή ήταν «η ελιά η παιδοτρόφα».
Αυτός ο ακαταμάχητος καρπός «η ελιά» είναι εκπληκτικά υγιεινή τροφή και υπάρχει ελαφρά επεξεργασμένος με πολλούς τρόπους αλλά και σε πολλές ποικιλίες.
Δείτε τι μπορεί να κάνει η ελιά για την υγεία σας:
- έχει άφθονη βιταμίνη Ε
- περιέχει πολυφαινόλες
- ρίχνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
- ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση
- είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
- βοηθά την υγεία της καρδιάς με το ελαϊκό οξύ που περιέχουν
- μειώνει τα λίπη αφού βοηθά στη παραγωγή της αδιπονεκτίνης
- έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- λειτουργούν κατά της αναιμίας
- παρέχει στον οργανισμό αμινοξέα και βιταμίνες
- αυξάνει τη μνήμη σας έως και 25%
- βοηθά στην απομάκρυνση κινδύνου για Αλτσχάιμερ
Φάτε άφοβα πριν από κάθε γεύμα 10 ελιές γιατί περιέχουν 4.4 mg σιδήρου και μπορούν να μειώσουν την όρεξή σας κατά 20% λόγω των λιπαρών οξέων, επίσης είναι ένα υπέροχο τρόφιμο που μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του με λίγο ψωμί και να έχετε χορτάσει με τον πιο παραδοσιακά Ελληνικό τρόπο, « ψωμί και ελιά ».