Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις ΗΠΑ ήταν η πέμπτη (5η) ανάμεσα στους δυο ηγέτες τον τελευταίο χρόνο. Οι Τούρκοι τη ζήτησαν εκφράζοντας την πρόθεσή τους να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Κάτι που εδώ και καιρό είναι απολύτως ορατό. Κι αυτό παρά τα σοβαρά τουρκικά φάλτσα, είτε με τη «γαλάζια πατρίδα», είτε με τις συνεχείς προσπάθειες αναθεωρητισμού, όπως έδειξε η στάση τους στον πλου του ιταλικού πλοίου που πόντιζε καλώδιο μέσα στην ελληνική δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κι όπως δείχνει η στάση της σε ζητήματα στη Θράκη ή και στο κυπριακό.
Ειδικά στο κυπριακό το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Αποτελεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο που εξελίσσεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Κι αυτό λίγες μόλις ημέρες πριν την αναγκαστική συνύπαρξη Μητσοτάκη – Ερντογάν στη ελεύθερη μα και κατεχόμενη Λευκωσία, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Θα διακυβευτεί η σημερινή νηνεμία από τον …ελέφαντα στο δωμάτιο;
Ο Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ υπέδειξε την Τουρκία ως δύναμη κατοχής μια χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του αναζητά διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Την ίδια στιγμή αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης που παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η νέα ειδική απεσταλμένη. Προφανώς θα περιγράφεται η τουρκική/τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και θα υπάρχουν προτάσεις για τα επόμενα βήματα της θεσμικής διαδικασίας.
Προσέξτε: Ο Μητσοτάκης αναγάγει το ζήτημα σε ευρωτουρκικό, ο δε Ερντογάν επιδιώκει την αποκοπή/ανεξαρτητοποίησή του από οποιαδήποτε ευρωτουρκική ή ελληνοτουρκική ατζέντα.
Προσέξτε κι αυτό: Στην συνύπαρξη των δυο ηγετών στη Λευκωσία η θέση της Αθήνας δεν θ’ αλλάξει από την πάγια δική της: Ότι, δηλαδή, η Ελλάδα αποδέχεται ως μοναδική λύση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Τι θα συμβεί στις 20 Ιουλίου στην ελεύθερη μα και κατεχόμενη Λευκωσία; Η οποία, όπως ανέφερε προχθές ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ «50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν παραμένει διαιρεμένη»!
Το βέβαιο και ρεαλιστικό είναι ότι οι συζητήσεις για το κυπριακό πρέπει να επαναρχίσουν, ακόμη κι αν απέχουμε πολλά πολλά χρόνια από την οιανδήποτε λύση. Το κυπριακό άλλωστε αποτελεί τον πυρήνα των διαφορών των δυο χωρών.
Πώς, όμως, να κάνεις διάλογο για το κυπριακό με κάποιον που προτάσσει συνεχώς τον αναθεωρητισμό;
Άρα, με το τέλμα να μένει ασάλευτο, αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία η νηνεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό και τους πολλούς Τούρκους που επισκέπτονται χωρίς βίζα τα ελληνικά νησιά, όπως πράττουμε εμείς με την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Νηνεμία και βλέπουμε…