Έλα … να σε παρακολουθήσω ! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η καταγγελία Ανδρουλάκη περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του αποτελεί μια περίπτωση στα όρια του κωμικού. Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει μερικά πράγματα από τεχνολογία, κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται περί μιας υπόθεσης σαν εκείνες που συμβαίνουν σωρηδόν.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε: Ο Ανδρουλάκης δέχθηκε στο τηλέφωνό του ένα κακόβουλο λογισμικό όπως εκείνα που λαμβάνουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι παγκοσμίως. Μέχρι και κλοπές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονται έτσι. Αν αποδεχόταν αυτόν τον σύνδεσμο θα έδινε «τροφή» από όλες τις πληροφορίες του τηλεφώνου του. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, Predator , έχει απασχολήσει το ευρωκοινοβούλιο μα ο Ανδρουλάκης ήρθε στην Ελλάδα να κάνει την καταγγελία του. Λες κι ήθελε να προβοκάρει τη χώρα και την κυβέρνησή της.

Κάποιος όμως πρέπει να πει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι όλες οι κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες του πλανήτη διαθέτουν υπηρεσίες και τέτοιον εξοπλισμό που δεν έχουν καμιά ανάγκη οποιαδήποτε εφαρμογή για να παρακολουθήσουν οιονδήποτε.

Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα: Πώς γίνεται κάποιος να θέλει να παρακολουθήσει τον Ανδρουλάκη και να του στέλνει λογισμικό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ; Δηλαδή, θέλω να σε παρακολουθήσω αλλά για να το κάνω πρέπει εσύ να το κάνεις αποδεκτό και να πατήσεις το κουμπάκι… Έλα… να σε παρακολουθήσω!

Αστειότητα! Δημιουργία εντυπώσεων! Από έναν άνθρωπο που θέλει να διαδραματίσει ρόλο στη νέα Ελλάδα που δημιουργείται, αλλά αποδεικνύεται τελικά άλλη μια μετριότητα.

Από την άλλη πλευρά, ας είμαστε ρεαλιστές, ουδείς λέει τα μυστικά του στο τηλέφωνο ή σε διαδικτυακές εφαρμογές. Πολύ περισσότερο σήμερα που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να μάθει  ακόμη και … τι σκέφτεται ο συνομιλητής του.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Αποκλείεται κάποιοι να κρυφακούν;

Η απάντηση είναι «όχι», κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν πληροφορίες που κοστίζουν  πανάκριβα. Εξ ου και κυκλοφορούν τα περίφημα «επιχειρηματικά βαλιτσάκια» και δη ανεξέλεγκτα.

Να πούμε κάτι ακόμη: Εκτός  του ότι είναι αυτονόητη η οφειλόμενη ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη για να μη δημιουργούνται σκιές, εκτός  του γεγονότος ότι τέτοια κακόβουλα λογισμικά λαμβάνουν κατά χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά (που όλοι τους συμβουλεύουν να μη τα «ανοίγουν), πρέπει να βρεθεί νομική κάλυψη για όσους καταπατώνται τα δικαιώματά τους από την χρήση της τεχνολογίας. Τουτέστιν από τα… βαλιτσάκια… Ξέρει κάποιος πόσα και ποιοι έχουν τέτοια στη χώρα μας; Ποιοι τα εισάγουν; Πού τα πουλάνε; Τα δηλώνουν;

Ας μάθουμε λοιπόν.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 28 Ιουλίου 2022
Επόμενο άρθροΣτην Κύπρο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας-Συνάντηση με τον Ι. Κασουλίδη
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.