Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει η αδυναμία χιλιάδων πολιτών να παραμείνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οφειλέτες που είχαν μπει στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις και βρέθηκαν εκτός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 147.308 ελεύθερους επαγγελματίες που εντάθηκαν στην ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών οι 97.059 έχουν βγει εκτός ρύθμισης ενώ σ’ αυτήν έχουν παραμείνει μόλις 40.249. Δηλαδή δύο στους τρεις έχουν χάσει τη ρύθμιση. Αντίστοιχα από τους περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία, που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, την έχουν χάσει περίπου πάνω από 80.000.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς από την πρώτη Ιουλίου, όσοι δεν έχουν πληρώνουν ή όσοι δεν πληρώνουν τις νέες τους ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις σε διάστημα 15 ημερών, από την μέρα που γίνονται ληξιπρόθεσμες τότε αυτόματα θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρότερο καθώς όσοι δεν πληρώνουν αμέσως τις νέες υποχρεώσεις, δηλαδή μετά από μια μέρα από τη λήξη της προθεσμίας, θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και όλα αυτά όταν μέχρι τα τέλη του χρόνου οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν φορολογικό γολγοθά καθώς θα πρέπει να πληρώσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ.
Τον Οκτώβριο την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον Νοέμβριο την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και τον Δεκέμβριο την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μην χάσει κάποιος τη ρύθμιση των 100 δόσεων, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις νέες τους ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις θα πρέπει να τις ρυθμίσει, πριν όμως καταστούν ληξιπρόθεσμες, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα απαιτεί το σύνολο του ποσού που είχε ενταχθεί στη ρύθμιση.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν φτάσει πλέον τα 90 δισ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία τα 25 δισ. ευρώ είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» των δανειστών που περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.