Πραγματοποιήθηκε στις 27/7/2022 διαδικτυακό μνημόσυνο των δέκα επτά (17) εκτελεσθέντων, 23/7/1944, βοσκών στην Πάρνηθα (θέση Βουρλοπόταμος, 35ο χλμ προς Πάρνηθα), από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.
Τιμούνται οι τόποι θυσίας των Ελλήνων στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1940-1044 στα Καλάβρυτα Αχαΐας, στην Κάνδανο Κρήτης, στο Δίστομο Βοιωτίας, στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης & στο Δομένικο Λάρισας. Οι συμμετέχοντες στις 27/7/2022 είπαν ότι πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να αναδείξουν την θυσία των δέκα επτά (17) βοσκών από τα Λεγραινά της Αττικής στην Πάρνηθα στις 23/7/1944. Όλοι οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, και κυρίως οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι της Αττικής, πρέπει να αναδείξουν την θυσία των δέκα επτά (17) βοσκών στα διαχρονικά βοσκοτόπια στην Πάρνηθα.
Στο μνημόσυνο της 27/7/2022 ήταν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη, κ Γιάννης Κοντογιάννης, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ Θανάσης Νόβας, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κα Αργυρώ Μάρα και κα Ιωάννα Σαπουνάκη με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη. Η συζήτηση της 27/7/2022 βρίσκεται, όπως και οι περίπου 250 διαδικτυακές συζητήσεις στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/453151153100197.
Με την βοήθεια φωτογραφιών ξαναθυμήθηκαν οι συμμετέχοντες (1) το μνημόσυνο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών στην πλατεία των Αχαρνών στις 10/7/2021, (2) το διαδικτυακό μνημόσυνο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στις 23/7/2021, (3) την κατάθεση στεφάνου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο μνημείο των πεσόντων στην Πάρνηθα στις 25/3/2022 και (4) το μνημόσυνο της ΙΛΕΑ στην Αγ. Τριάδα στην Πάρνηθα στις 9/7/2022 και βέβαια από την συζήτηση (5).
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ άλλων θύμισε:
Οι δεκαεπτά (17) εκτελεσθέντες βοσκοί είχαν τα ζωντανά τους πάνω στην Πάρνηθα (τότε την Πάρνηθα την φρόντιζαν, με φυσικές διαδικασίες, τα τσελιγκάτα). Οι περισσότεροι κατάγονταν από Σαρακατσάνους της Θεσσαλίας, ξεχειμώνιαζαν στα Λεγραινά του σημερινού Δήμου Σαρωνικού και το καλοκαίρι ανέβαιναν στην Πάρνηθα, διατηρώντας «ζωντανό» το βουνό και το δάσος.
Οι δεκαεπτά (17) βοσκοί, με τα 2.500 πρόβατά τους, «εκτελέστηκαν» ως αντίποινα από τους Γερμανούς διότι οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να βρουν τους δράστες της εκτέλεσης του κατοχικού Γερμανού φρούραρχου στο Κακοσάλεσι (Αυλώνα) και απασχολούσαν για αυτό αναποτελεσματικά 3.000 Γερμανούς στρατιώτες πάνω στην Πάρνηθα.
Οι δεκαεπτά (17) εκτελεσθέντες βοσκοί από τα Λεγραινά ήταν: Ντούνας Δημήτριος (65), Ντούνας Ευάγγελος (17), Ντούνας Ηλίας (45), Ντούνας Παναγιώτης (42),, Ντούνας Κωνσταντίνος (35), Ντούνας Γεώργιος (37), Ντούνας Κωνσταντίνος (28), Καραγιώργος Σωτήριος (31), Καραγιώργος Γεώργιος (32), Καραγιώργος Βενιζέλος (25), Καραγιώργος Ηλίας (19), Καραγιώργος Ιωάννης (37), Μακροδημήτρης Σταύρος (61), Μακροδημήτρης Γεώργιος (32), Μακροδημήτρης Ιωάννης (32), Πετρογιάννης Δημήτριος (47, Ασπρόπυργος) & Ρούσος Σπύρος (47, Εύβοια).
Στο μνημόσυνο της 23/7/2021 ο «μικρός» επιζήσας κ Δημήτριος Ντούνας μας είχε περιγράψει το γεγονός από όσα θυμάται από την 23/7/1944.
Φέτος ξανασυναντηθήκανε οι σημερινοί επιβιώνοντες κτηνοτρόφοι της Αττικής, από τις διαφόρων μορφών και τύπων «εκτελέσεις» εντολών, όπως δείχνει η αναμνηστική φωτογραφία από το μνημόσυνο στην Πάρνηθα (10/7/2022) με τους: κ Θεοφάνη Λέκκα (Κορωπί), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), κ Ευάγγελο Ντούνα (Λεγραινά) & Μαρία Πολύζου (Μαρκόπουλο).
Σήμερα οι κτηνοτρόφοι με πιο εκλεπτυσμένους και αναίμακτους τρόπους «εκτελούνται» κοινωνικά με συνεχές απαράδεκτο κοινωνικό bullying, αλλά «εκτελούνται» και επαγγελματικά με τις διάφορες διαδικασίες που επιβάλλουν οι «τεχνοκράτες» και γραφειοκράτες του ελληνικού δημοσίου.
- «εκτελούνται» πολιτιστικά με την συντονισμένη απομάκρυνση των παιδιών τους από τις αξίες και τον τρόπο ζωής-επιβίωσης των κτηνοτρόφων,
- «εκτελούνται» οικονομικά με τεχνητά εμπόδια-προδιαγραφές πρόσβασης στους καταναλωτές,
- «εκτελούνται» επαγγελματικά χωρίς κτηνοτροφικά σχολεία μαθητείας και ακόμα χωρίς λειτουργικό σύστημα συμβουλών,
- «εκτελούνται» επιστημονικά διότι δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση έρευνας με την κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε «καθοδηγούνται» οι εφαρμογές έρευνας στον ΕΛΓΟ από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, αλλά καθοδηγούνται από τις επιθυμίες των μισθωτών ερευνητών,
- «εκτελούνται» διότι έχουν διασπασθεί με κομματική παρέμβαση «έξωθεν» σε μικροομάδες, και δεν έχουν ενιαία φωνή,
- «εκτελούνται» λόγω αποκλεισμού από την φροντίδα των βοσκοτόπων τους, που κατάντησαν τρόπος προσπορισμού επιδοτήσεων από επιτήδειους των διοικητικών «μηχανισμών»,
- «εκτελούνται» διοικητικά με τον συστηματικό αποκλεισμό τους από την συμμετοχή σε διοικητικά όργανα, ακόμα και όταν συγκροτούν νόμιμα και τυπικά λειτουργούσες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών,
- «εκτελούνται» με την μη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των θεμάτων που τους αφορούν ΑΜΕΣΑ, όπως στην λεγόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική ή στην αδειοδότηση των στάβλων, όπου μόνο τους ανακοινώνονται οι αποφάσεις «άλλων».
- «εκτελούνται» με την απομάκρυσή τους συστηματικά από τον εθισμό και την εκπαίδευση στην συλλογική-συνεργατική δράση
- «εκτελούνται» με τον αποκλεισμό τους και την στέρηση τους από τους αναγκαίους χώρους άσκησης της δραστηριότητάς τους, είτε με «τσιμεντοποίηση» είτε με άλλους εύσχημους τρόπους, που αλλάζουν συνεχώς τις χρήσεις γης. ….
- «εκτελούνται» με την συστηματική μετατροπή των κτηνοτρόφων από ΑΡΧΟΝΤΕΣ σε «ζήτουλες επιδοτήσεων για επιβίωση», ενώ οι αστοί θα έπρεπε να πληρώνουν για τα Δωρεάν Δημόσια Αγαθά (καθαρό αέρα, πόσιμο νερό και τοπίο) που προσφέρονται από την δραστηριότητα των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων), διότι οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος και στην ουσία οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Ακόμα και οι δεκαεπτά (17) εκτελεσθέντες βοσκοί συνεχίζουν να «εκτελούνται» με την συστηματική απαξίωση της θυσίας τους στην πατρίδα. Προφανώς οι κτηνοτρόφοι της Αττικής δεν είναι στα κοινωνικά «trend» ούτε αξίωσαν αποζημιώσεις με δίκες και διαμαρτυρίες. Ούτε οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, ακόμα ούτε οι πολιτειακοί θεσμοί, έδειξαν ότι αναγνωρίζουν την θυσία και προσφορά των ηρώων κτηνοτρόφων στην πατρίδα και στην γη της Αττικής Υπαίθρου-Πάρνηθας.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ακόμα περιμένει να δοθούν τα ονόματά τους σε δρόμους της υπαίθρου της Αττικής και να τιμηθούν από την πολιτεία, εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, για την προσφορά τους. Η δημοκρατία μας τιμήθηκε και τιμάται από τους κτηνοτρόφους της ποιμενικής κτηνοτροφίας ακόμα στα βουνά και τους βοσκότοπους χωρίς προσκλήσεις σε δεξιώσεις.