Δράση ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για το άσθμα – να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας – αναλαμβάνει η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος (2 Μαΐου). Υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΠΕ: «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου», που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της ΕΠΕ, παρουσιάστηκε το «ανανεωμένο, φιλικό προς τον χρήστη», επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, το οποίο έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται μέλη-πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.
«Στόχος της ΕΠΕ είναι, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλλει στην ανακούφιση των ασθενών, αλλά και του συστήματος υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μιχάλης Τουμπής. Ανέλυσε την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για το κόστος διαχείρισης του άσθματος στην Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι το 72% των ασθματικών παρακολουθούνται από πνευμονολόγο, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου ανά ασθενή είναι 2.200 ευρώ.
Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος «Καθαρότερη ατμόσφαιρα – Καλύτερη αναπνοή» αναφέρθηκε ο Στυλιανός Λουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και επικεντρώθηκε στο σοβαρό άσθμα που απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα και έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΕΠΕ για την καταγραφή των ασθενών με σοβαρό άσθμα μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, και η οποία, όπως είπε, θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα.