Εκδόσεις Επίκεντρο: Παρουσίαση βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού “Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου”

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού:

Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες.
Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο
Books Plus/ Art & Coffee
(Πανεπιστημίου 37, Αθήνα)

την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00.

Θα μιλήσουν οι:

  • Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ε.Κ.Π.Α.,
  • Σπυρίδων Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.,
  • Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Πάντειου Πανεπιστημίου
  • και ο συγγραφέας, Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, επιστημονικός συνεργάτης τμ. Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Παν. Δυτικής Μακεδονίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος.

 

Ο Μεσοπόλεμος, δηλαδή η περίοδος 1922-1940, είναι η σημαντικότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τότε ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση της πραγματικότητας όπως τη ζούμε σήμερα.

Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιαστούν στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Μακεδονία. Η συγκρότηση των δικτύων των πολιτευτών, οι στρατηγικές τους για την άντληση ψήφων, η έκφραση και διαχείριση των μυριάδων αιτημάτων των ψηφοφόρων-χωρικών, οι συγκρούσεις ντόπιων-προσφύγων σχετικά με τη γη, τα έντονα πολιτικά πάθη των διχασμένων Ελλήνων σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς είναι μερικά από τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα μελέτη και χαρακτηρίζουν όλη την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου.

Η εστίαση της μελέτης εντοπίζεται σε δύο ομάδες που αμφότεροι ήταν «ξένοι»: στους πρόσφυγες που ήρθαν σε μια νέα πατρίδα πολύ διαφορετική από αυτή που άφησαν και στους σλαβόφωνους που επίσης ήταν κατά κάποιο τρόπο «ξένοι». Το βασικό ερώτημα που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη μεσοπολεμική Μακεδονία.

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Επίσης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αλεξάνδρειας: “Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων” την Παρασκευή, 07/02/2020
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τοποθέτηση Αναπληρωτών Γραμματέων στη Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος