Εκδόσεις ειρήνη: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Παλαιστινιακή Ποίηση»

Οι εκδόσεις ειρήνη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, θα πραγματοποιήσουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Παλαιστινιακή Ποίηση», την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19.30, στον Πολυχώρο ΕΛΙΑ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Ευγενία Καβαλλάρη, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και μέλος του ΕΣ της Πανελλήνιας Ένωσης φιλολόγων.
Δημήτρης Μπατζιάκας, Δικηγόρος
Αλέκος Χατζηκώστας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Θα χαιρετίσει ο:
Στέργιος Σουροβίκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας
Την συζήτηση θα συντονίσει η:
Αθηνά Παπαθανασίου, Φιλόλογος
Ποιήματα θα απαγγείλει ο:
Λευτέρης Κορυφίδης, Φιλόλογος, Ποιητής, Ηθοποιός
με μουσική συνοδεία από την Βασιέλα Σαμοΐλη, Μουσικό
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ποιήματα και βιογραφικά τριών μεγάλων Παλαιστινίων ποιητών, των Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ.
Την Εισαγωγή υπογράφει η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Victor Dorkhom.
Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του κ. Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος» που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, καθώς και από το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας. Περιλαμβάνεται επίσης επισκόπηση της Παλαιστινιακής ποίησης.
Στην έκδοση του βιβλίου, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο.
Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

Η Νέα μας έκδοση με τίτλο «παλαιστινιακή ποίηση» πραγματοποιείται στον απόηχο των συγκλονιστικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη, τόσο στη Λωρίδα της Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.
Περιλαμβάνει: επιλογή ποιημάτων από τρεις μεγάλους Παλαιστινίους ποιητές, τους Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Σαμίχ Αλ Κάσεμ, οι οποίοι περιγράφουν γλαφυρά τον εθνικoαπελευθερωτικό αγώνα, τον ταξικό αγώνα, την επανάσταση αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες πολέμου, κατοχής και καταπίεσης.
Αναλυτικά βιογραφικά των ποιητών μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η πρωτοπόρα κοινωνική και πολιτική τους δράση, όχι μόνο στην τέχνη αλλά και στους καθημερινούς αγώνες.
Μια σύντομη ιστορία της παλαιστινιακής λογοτεχνίας, που δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα αναγνώστη να γνωριστεί με την παλαιστινιακή παράδοση.
«Επισκόπηση της Παλαιστινιακής υπόθεσης» από την Νάγκμπα μέχρι τις μέρες μας όπου συγκεντρώνονται πολλές πληροφορίες για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων.
26 χαρακτικά του Έλληνα εικαστικού Δημήτρη Κατσικογιάννη, που δώρισε στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις ειρήνη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού αλλά και για να δηλώσει την αντίθεση – διαμαρτυρία του στις ισραηλινές βαρβαρότητες.
Στην παρούσα έκδοση μάς εισάγει με το ενδιαφέρον σημείωμά του η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Yussef Victor Dorkhom.
Τον πρόλογο: «Παλαιστίνη: η προϊστορία του δράματος» υπογράφει ο Ιστορικός, Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης, όπου αναλύει εύστοχα και διεξοδικά πως φτάσαμε μέχρι και την Νάγκμπα (1948).
Το εξώφυλλο σχεδίασε η εικαστικός Εύα Μελά.

18η Δεκεμβρίου 2023
εκδόσεις ειρήνη

Αφίσα Βέροια Παλαιστινιακή ποίηση εξώφυλλο παλαιστινιακή ποίηση 3 οπισθόφυλλο 1

Προηγούμενο άρθροΣτα Τίρανα ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «ΕΡΑΣΜΟΣ»-Η ζωη τρία γράμματα»