Εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με  αφορμή την έκδοση βιβλίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Λόγοι από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών Επιλογή 2003-2012, Εκδόσεις Εστία

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19.00 η Ακαδημία Αθηνών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση βιβλίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Λόγοι από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών Επιλογή 2003-2012, Εκδόσεις Εστία.

Η εκδήλωση διεξήχθη  στην Αίθουσα τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος και  χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Γεωργίου Στεφανάκη Πρόεδρου Ιδρύματος Ιστορίας «Ελευθέριος Βενιζέλος», της κυρίας Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου Καθηγήτριας Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), του κ. Νίκου Καραπιδάκη Καθηγητή Ιστορίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Διευθυντή της σειράς «Ιστορία και Πολιτική» (Εκδόσεις Εστία) και Διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία» καθώς και της κυρίας Κατερίνας Χέλμη-Σβολοπούλου.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε και μέσω του διαδικτυακού συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20221005

Φωτογραφικό αρχείο της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Λόγοι από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών

Επιλογή 2003-2012, Εκδόσεις Εστία

Επέλεξα μια σειρά κειμένων που δεν αντλούν την όποια αξία τους από μόνο το γεγονός ότι εκφωνήθηκαν σε συνεδρίες του ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, αλλά και από τη συμβολή τους στη διατύπωση ενός ιστορικού αφηγήματος πλησιέστερου σε αυτά τα συμβάντα. Την τελευταία φιλόδοξη στόχευση προσπάθησα να συναρτήσω με ορισμένους κανόνες της επιστήμης της ιστορίας, τους οποίους και εκθέτω στο άρθρο «Το επιστημονικό έργο της Ιστορίας. Από χρονική άποψη, επέλεξα να επιμείνω κυρίως στους τελευταίους δύο αιώνες, οι οποίοι συμπίπτουν με την περίοδο λειτουργίας του νεότερου ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδος – ειδικότητα που υπηρετώ και στην Ακαδημία Αθηνών.

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ]

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών (Ιστορία-Αρχαιολογία), Στρασβούργου και Παρισίων (Πολιτικές Επιστήμες-Διεθνείς Σχέσεις) και υπήρξε καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981-1990).

Ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 2010. Ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», επίτιμος διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1981 έως το 1990, και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.  Το 2012 εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικά έργα, που αναφέρονται στη νεότερη και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Πρόσφατες συγγραφές του: Η ελληνική εξωτερική πολιτική, 1830-1981, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2014· Το καθεστώς των νησίδων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η μαρτυρία των πηγών, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2002· Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944. Η αόρατη στρατιά στο απόσπασμα, Πατάκης, 2003· Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, γεγονότα και κείμενα, επιμ.-επανέκδ. Η Καθημερινή, 2005·

Η γένεση της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006· Προμαχώντας στο Μεσολόγγι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007· Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στην Μ. Ασία, Ίκαρος, 2009· Κατακτώντας την ανεξαρτησία, Πατάκης, 2010· Καραμανλής, 1907-1998. Μια πολιτική βιογραφία, Ίκαρος, 2011· The Dodecanesian Question during the Second World War: Greece, Turkey and the Allies, Aκαδημία Αθηνών, 2012· Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, Καστανιώτης, 2013.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Κατερίνα Χέλμη.

Έφυγε από τη ζωή στις 13 Αυγούστου 2019, σε ηλικία 81 ετών.

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Ποια είναι τα δυναμικά επαγγέλματα στην περιοχή
Επόμενο άρθροΣτ. Αραχωβίτης: “Η Κυβέρνηση της ΝΔ  ευθύνεται για την έλλειψη εργατών γης και έγκαιρου σχεδιασμού των αρδευτικών δικτύων της Κελεφίνας”