Οι νέοι επιστήμονες και φοιτητές, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, έδωσαν τον τόνο στην εκδήλωση αναγνώρισης της χορηγίας της Επιτροπής «Ελλάδα 202»” προς το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, για την αγορά ενός νέου υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου. Ήταν εκεί, μαζί με τους υπεύθυνους του ΙΤΕ, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις Πρυτανικές αρχές, σε μια καθοριστική στιγμή για το μέλλον της αστρονομίας στην Κρήτη, χαιρετίζοντας με ενθουσιασμό μια δωρεά σε τεχνολογία αιχμής, που, συν τοις άλλοις, ανοίγει νέους ερευνητικούς δρόμους για χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια χορηγία που θα επιτρέψει σε μαθητές από κάθε άκρη της χώρας και από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή με τα «θαύματα» του ουρανού και του σύμπαντος.
Η χορηγία ύψους 520.000 Ευρώ για το νέο τηλεσκόπιο, είναι ακόμα μια δράση με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, που υλοποιεί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία έγινε εφικτή χάρη στο οικονομικό πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς και υλοποιεί τη δέσμευσή της Επιτροπής για ενίσχυση καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στο να ανοίξει ένα «παράθυρο στο μέλλον».
«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, είναι συμβολικό στο τέλος της θητείας μου ως Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στην αρχή μιας νέας εποχής για το Αστεροσκοπείο του Ψηλορείτη, που ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές», ανέφερε στην ομιλία της η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης χορηγίας: «Η χρηματοδότηση με 520.000 ευρώ του νέου τηλεσκοπίου, θα προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες σε πολλούς κρίσιμους τομείς. Στην έρευνα, στη δωρεάν βιωματική εκπαίδευση, στην περιβαλλοντική μελέτη για την κλιματική αλλαγή, στην ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες νέας τεχνολογίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας στην περιοχή του Ψηλορείτη και της Κρήτης».
«Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, ολοκληρώνει το έργο της, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες αιχμής και καινοτομίας, αφήνοντας κι εκείνη το δικό της αποτύπωμα στον αυριανό κόσμο. Για να μπορούν οι νέοι μας να κοιτάζουν ψηλά, να μετρούν τα άστρα, να ονειρεύονται αλλά και να νιώσουν ότι το όριο τους είναι ο ουρανός με την έννοια τη δική σας, του σύμπαντος. Αρκεί να το πιστέψουν», είπε χαρακτηριστικά η κα Αγγελοπούλου.
Στο ίδιο κτίριο, που 30 χρόνια πριν ξεκίνησε η διάδοση του internet στην Ελλάδα, ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, Βασίλης Χαρμανδάρης, ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», και προσωπικά την κα Αγγελοπούλου, για τη στήριξή της σημειώνοντας: «Η τεράστια σημασία της χορηγίας αυτής διαφαίνεται αν αναλογιστούμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 27 έτη που γίνεται δυνατή μια σημαντική επένδυση σε ένα νέο τηλεσκόπιο, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη της αστρονομίας στην Κρήτη και θα λειτουργήσει καταλυτικά σε μια σειρά από δράσεις με σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, συνεισφέροντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχαήλ Παυλίδης, τόνισε επίσης τη σημασία της απόκτησης του νέου τηλεσκοπίου «για την περαιτέρω ανάπτυξη του πιο παραγωγικού αστεροσκοπείου της χώρας μας, το οποίο θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας του Αστεροσκοπείου στις διεθνείς ερευνητικές εξελίξεις και στη διάχυση της επιστήμης της αστρονομίας στο ευρύ κοινό».
Όμως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» βρέθηκε στο πλευρό του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, αρωγός και συμπαραστάτης στα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. Μόλις πριν από λίγους μήνες και κατά τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς η Επιτροπή έδωσε την αιγίδα της στην πρόταση για τη δημιουργία του «Αστεροσχολείου», έργο που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με χρηματοδότηση 983.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η «έκπληξη» της Προέδρου της Επιτροπής, η οποία πρότεινε, ως… νονά του νέου τηλεσκοπίου, να του δοθεί το όνομα «200 plus», «για να θυμόμαστε ότι φτάσαμε ως εδώ και συνεχίζουμε, μετράμε τις δυνάμεις μας και είμαστε αποφασισμένοι να πάμε παρακάτω, πιο ισχυροί, πιο σίγουροι, πιο ανταγωνιστικοί, σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς και μας χρειάζεται όλους αποφασισμένους να μη χάσουμε ούτε ένα βήμα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικά κρασιά και παραδοσιακά προϊόντα του Δήμου Ανωγείων.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Η επαρχία, έχει γίνει περιφέρεια πια. Και είναι πραγματικά η περιφέρεια, που κάνει τόσο σημαντικά πράγματα, όσο και η πρωτεύουσα. Αφήστε με να σας διαβεβαιώσω για αυτό. Σήμερα είναι η «νούμερο 82» επίσκεψη, που δεν έκανα ούτε για τουρισμό, ούτε για δημόσιες σχέσεις, που έκανα ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με σκοπό να συναντήσουμε τον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής και να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θέλουν να τιμήσουν αυτό το έτος που μόλις πέρασε.
Όλα ξεκίνησαν από τον κομήτη του Χάλλεϋ, όταν την άνοιξη του 1986 πλησίασε και πάλι τη Γη. Το πρώτο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα απέδειξε τότε τις άριστες συνθήκες που προσφέρει η κορυφή του Ψηλορείτη για αστρονομικές παρατηρήσεις υψηλής ποιότητας στη περιοχή της Μεσογείου.
Σήμερα, 35 χρόνια μετά, μια ματιά στο βιβλίο «Με θέα το Σύμπαν» με τις φωτογραφίες πλανητών, νεφελωμάτων και γαλαξιών από τα τρία τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου, αρκεί για να μαγέψει τον επισκέπτη, τον φοιτητή, τον ερευνητή.
Με τιμά ιδιαίτερα η παρουσία φοιτητών ερευνητών που βλέπω εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, είναι συμβολικό στο τέλος της θητείας μου ως Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στην αρχή μιας νέας εποχής για το Αστεροσκοπείο του Ψηλορείτη, που ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές. Δρόμους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς, που οδηγούν στη διεθνή αναγνώριση για άλλη μια φορά του ερευνητικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά και δρόμους που στοχεύουν στην προσέλκυση επιστημόνων, και άκουσα ότι ήδη έχετε προσελκύσει πολλούς και άξιους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, και στη μέγιστη δυνατή συμβολή των δράσεων του Αστεροσκοπείου στην κοινωνία.
Σε αυτή τη νέα εποχή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, η Επιτροπή υπήρξε σύμμαχος και αρωγός. Είχαμε μία προγραμματική δέσμευση, ότι αυτό το έτος δε θα τιμήσουμε μόνο την ιστορία μας, μόνο το παρελθόν μας, γιατί όποιος σκέφτεται μόνο το παρελθόν ίσως φοβάται ότι δεν έχει μέλλον. Εμείς πήγαμε αντίθετα, είπαμε ότι όσες πιο πολλές καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες ενισχύσουμε, τόσο πιο πολύ θα σπρώξουμε να ανοίξει το μεγάλο παράθυρο στο μέλλον.
Όπως η δημιουργία του “Αστεροσχολείου”, ένα άριστο δείγμα σύμπραξης του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δήμου των Ανωγείων, που θα ενώσει κάτω από τη σκέπη του επιστήμονες, μαθητές, κατοίκους και επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, από όλες τις γωνιές της χώρας μας και του κόσμου, σε ένα μοναδικό ταξίδι στο άπειρο του ουρανού. Έργο πνοής, που θα κάνει προσιτή την επιστήμη στην κοινωνία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσφέρει νέες βιωματικές εμπειρίες εκπαίδευσης και εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έθεσε υπό την αιγίδα της και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με χρηματοδότηση ύψους 983.000 Ευρώ.
Όμως, δεν σταματήσαμε σε αυτό. Προχωρήσαμε κι άλλο, εκπληρώνοντας μια ακόμα δέσμευσή μας, να διαθέσουμε στην κοινωνία το οικονομικό πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς.
Θα σας το εξηγήσω λίγο απλά: ο κόσμος, εσείς όλοι, μας εμπιστευτήκατε, γιατί δε δουλέψαμε με χρήματα του ελληνικού κράτους και στηριχθήκαμε μόνο σε χορηγίες, σε δωρεές, σε δωρεές που ήρθαν και με τη μορφή χορηγών δράσεων, και έχουν γίνει τέτοιες δράσεις στην Κρήτη, και τις πωλήσεις των νομισμάτων από το Νομισματικό Πρόγραμμα.
Και, επειδή είμαστε και πολύ σφιχτοί στη διαχείριση , σημασία δεν έχει ότι δεν ήταν κρατικά του χρήματα, ήταν χρήματα του κόσμου που μας εμπιστεύτηκε, μας περίσσεψαν τέλη Δεκεμβρίου 4,6 εκ. ευρώ. Το πιστοποίησε ελεγκτική εταιρεία, εξ ου και με βλέπετε ακόμη Πρόεδρο, παρότι έχουμε το 2022. Γιατί, είπα στον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται τα χρήματα να επιστρέψουν στην κοινωνία με δράσεις που θα αφήσουν κάτι, για το κοινό καλό.
Εξ ου και παρατάθηκε η θητεία μας. Εγώ τελειώνω 30 Ιουνίου, αλλά στη θέση μας θα μείνουν ορισμένοι, που θα φροντίσουν τα όσα υποσχεθήκαμε. Τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, τα στρατιωτικά οχήματα που δώσαμε, τη δωρεά τη δική σας, τη δωρεά στον «Αρχιμήδη», τη Μονάδα για την τεχνητή νοημοσύνη, η έρευνα που γίνεται στην Πελοπόννησο κα. Σας εξηγώ, λοιπόν, γιατί λέμε διαθέτουμε το υπόλοιπό μας. Θέλουμε να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα, να είναι για το γενικό καλό.
Μια τέτοια δράση είναι η χρηματοδότηση με 520.000 Ευρώ του νέου τηλεσκοπίου, που θα προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στο Αστεροσκοπείο σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Στην έρευνα, στη δωρεάν βιωματική εκπαίδευση, στην περιβαλλοντική μελέτη για την κλιματική αλλαγή, στην ασφάλεια και στις τηλεπικοινωνίες νέας τεχνολογίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας για την περιοχή, για την Κρήτη, για τον τόπο μας.
Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σίγουρα, με τόσους πρωτοκλασάτους επιστήμονες μαζεμένους, και ανερχόμενους απ’ ότι βλέπω και υποψιάζομαι από τους φοιτητές, δεν περιμένετε από μένα να μιλήσω για τις δυνατότητες του νέου τηλεσκοπίου ή για τις σύγχρονες κατευθύνσεις της Φυσικής του Διαστήματος.
Αυτό που θα πω λοιπόν κλείνοντας, είναι ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ολοκληρώνει το έργο της, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες αιχμής και καινοτομίας, αφήνοντας κι εκείνη το δικό της αποτύπωμα στον αυριανό κόσμο. Για να μπορούν οι νέοι μας να κοιτάζουν ψηλά, να μετρούν τα άστρα, να ονειρεύονται αλλά και να νιώσουν ότι το όριο τους είναι ο ουρανός με την έννοια τη δική σας, του σύμπαντος. Αρκεί να το πιστέψουν.
Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τη σημερινή εκδήλωση και αν δεν έχετε αντίρρηση, θα μου επιτρέψετε τώρα μία έκπληξη: θα ήθελα ως η νονά του νέου τηλεσκοπίου, να προτείνω να το βαφτίσουμε «200 plus». Για να θυμόμαστε ότι φτάσαμε ως εδώ και συνεχίζουμε, μετράμε τις δυνάμεις μας και είμαστε αποφασισμένοι να πάμε παρακάτω πιο ισχυροί, πιο σίγουροι, πιο ανταγωνιστικοί, σε ένα κόσμο που αλλάζει και μας χρειάζεται όλους αποφασισμένους να μη χάσουμε ούτε ένα βήμα.