Εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Ακαδημία Αθηνών

Σεμινάριο του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (KEINE), Δευτέρα, 20/1/2020

«Ο Σπυρίδων Τρικούπης και η Ελληνική Επανάσταση»

Το Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (KEINE) της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο του Σεμιναρίου του διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Ο Σπυρίδων Τρικούπης και η Ελληνική Επανάσταση» και ομιλήτρια την ιστορικό κυρία Λύντια Τρίχα. Σχολιαστής θα είναι ο κύριος Σωτήρης Ριζάς, διευθύνων ΚΕΙΝΕ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 6 μ.μ. στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Διήμερο επιστημονικό εργαστήριο, 17-18/1/2020

Μετάφραση και Κλασικές Σπουδές Πρόσληψης: Χαρτογραφώντας το Πεδίο Έρευνας

O Richard Armstrong (University of Houston) και η Alexandra Lianeri (Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό εργαστήριο με θέμα Μετάφραση και Κλασικές Σπουδές Πρόσληψης: Χαρτογραφώντας το Πεδίο Έρευνας, Translation and Classical Reception Studies: Mapping the Terrain στις 17 Ιανουαρίου 2020 (ώρα έναρξης 9.30’ π.μ.) και στις 18 Ιανουαρίου 2020 (ώρα έναρξης 10 π.μ.) στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών. Οι Ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από δέκα ειδικούς επιστήμονες που προέρχονται από το Α.Π.Θ. και Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και θα δοθούν στην αγγλική γλώσσα.

Παρουσίαση εκδόσεων του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (KEMNE) της Ακαδημίας Αθηνών

Το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (KEMNE) της Ακαδημίας Αθηνών θα παρουσιάσει στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 6 μ.μ. τις ακόλουθες νέες εκδόσεις του, των ετών 2018-2019:

α) Περιοδικό Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά, τόμος 13 (2019)

β) Πόλεις και εξουσία στο Βυζάντιο κατά την εποχή των Παλαιολόγων (1261-1453), επιμέλεια: Αναστασία Κοντογιαννοπούλου

γ) Κοινωνίες της υπαίθρου στην ελληνοβενετική ανατολή (13ος-18ος αι.),επιμέλεια: Κώστας Λαμπρινός

δ) Ευγένιος Βούλγαρης, Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού, 300 χρόνια από τη γέννησή του (1716-2016), επιμέλεια: Χαρίτων Καρανάσιος

Ομιλητές θα είναι: η κυρία Ρόδη Σταμούλη, τέως διευθύνουσα ΚΕΜΝΕ, ο κύριος Δημήτρης Κυρίτσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, η κυρία Ευτυχία Λιάτα, πρώην διευθύντρια ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η κυρία Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, ομότιμη καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.