Λαβράκια έχουν βγάλει οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους για να ανακαινίσουν, να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους είτε ακόμη για να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων μονάδων.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΔΟΕ έχουν ήδη εντοπίσει 25 εταιρείες οι οποίες πήραν συνολικά ή θα έπαιρναν επιδοτήσεις ύψους 49,5 εκατ. ευρώ ωστόσο δεν προέβησαν ούτε σε επενδύσεις, ούτε διατήρησαν το προσωπικό που προβλέπει η νομοθεσία αλλά ούτε καν την επιχείρηση για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.
Κατά τη διάρκεια ελέγχων δύο εταιρείες που είχαν αιτηθεί να επιδοτηθούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα λάμβαναν κοινοτικά κονδύλια 20 εκατ. ευρώ, ζήτησαν την απένταξή τους, κίνηση που ερμηνεύεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως ύποπτη, τονίζοντας στην «R» ότι ήταν προφανής ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο της αίτησης που προφανώς θα περιείχε ψευδή στοιχεία. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που αφορούν εταιρείες που έχουν επιδοτηθεί και έχουν προσκομίσει εικονικά τιμολόγια.
Ειδικότερα εντοπίσθηκε εταιρεία η οποία είχε επιδοτηθεί, προσκομίζοντας εικονικά τιμολόγια, η οποία μάλιστα είχε διακόψει τη λειτουργία πριν να συμπληρώσει 5 χρόνια, όπως ορίζει ο νόμος.
*Εντοπίσθηκε, εταιρεία η οποία θα «έβγαζε» επιδοτήσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ για περίπου 180 επιχειρήσεις χωρίς όμως αυτές να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους.
*Τουριστική επιχείρηση που εδρεύει σε νησί του Ιονίου Πελάγους είχε έγκριση για να λάβει επιδότηση 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος.
*Τουριστική επιχείρηση στην Στερεά Ελλάδα είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για να λάβει επιδότηση 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Και στις δύο περιπτώσεις, τα κονδύλια συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν σε άλλες επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αναμένεται να ελεγχθούν 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι δεν τήρησαν το νόμο και χρησιμοποίησαν τις επιδοτήσεις για ιδίων όφελος, όπως για παράδειγμα βγάζοντας τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται ουσιαστικά για εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες έχουν φτάσει στην διοίκηση του ΣΔΟΕ και αφορούν εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει επιδοτήσεις από το 2004 και μετά. Μάλιστα, η επιδότηση που μπορούσε να λάβει κάποιος, με τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ.