Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» με αισθήματα χαράς και τιμής δέχθηκε την πρόταση να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική δράση CEPOL 52/2023 “Victim Protection”, η οποία υλοποιήθηκε στη Βέροια, το χρονικό διάστημα 26 – 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Τον Οργανισμό εκπροσώπησε η κυρία Θεοδώρα Νιώπα, Κοινωνική Λειτουργός, ως εμπειρογνώμονας, με σκοπό την ανάπτυξη ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών κατά τη διαδικασία συνεργασίας των αστυνομικών αρχών και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης με τις υποστηρικτικές της δομές.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της CEPOL, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυση της ικανότητας των Αρχών Επιβολής του Νόμου να βοηθούν και να προστατεύουν τα θύματα εγκλημάτων και απευθύνθηκε σε στελέχη τα οποία ασχολούνται και υποστηρίζουν θύματα εγκλημάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και προέρχονται από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. και από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Europol.
Αναλυτικά, στην εισήγηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, με θέμα: “Kids as victims. Challenges, approaches, provision of holistic services from a Greek perspective“ οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη συνεισφορά των Δομών της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο, αλλά και ειδικότερα για την αποκτηθείσα εμπειρία από την διαχείριση περιστατικών σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μέσα από το Κέντρο Αναφοράς και Συμβουλευτικής. Οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν μέσα από δραστηριότητες να συναισθανθούν τις μακροχρόνιες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι εντός ενός δυσλειτουργικού οικογενειακού συστήματος και να εμβαθύνουν στις έννοιες του Τραύματος Προδοσίας (Betrayal Trauma), της Προδοσίας από τους Θεσμούς (Institutional Betrayal) και των παραγόντων που επιβοηθούν ή αποθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να αναφέρουν την κακοποίηση που δέχονται από οικείους και σημαντικούς ενήλικες. Τέλος, επειδή οι φιλοξενούμενοι προέρχονταν από κράτη της Ευρώπης, έγιναν κοινωνοί του τρόπου με τον οποίο ο αρχαιοελληνικός μύθος της «Γοργόνας Μέδουσας» μπορεί να μας διδάξει πολλά για το Τραύμα Προδοσίας και την Προδοσία από τους θεσμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να ενισχύεται ένα ανήλικο θύμα κακοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της επίπονης και μακροχρόνιας εμπλοκής του με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, κυρία Σοφία Γαϊτανίδου και τον κύριο Κίμωνα Τόλλια, Υπεύθυνο της Διοργάνωσης της Εκπαίδευσης CEPOL, μέλος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκπαιδεύσεις των Αρχών Επιβολής του Νόμου σε εγκλήματα μίσους.