Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα.
Θέλω να ξεκινήσω ενημερώνοντας, ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο έλληνας Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.
Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.
Σε ότι αφορά τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς οι οποίοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018 συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και την μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Ως προς το τελευταίο έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017. Σας θυμίζω ότι η τότε συμφωνία προέβλεπε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα αλλά και την δημιουργία αποθεματικού που θα λειτουργήσει ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.
Κατά τους τελευταίους μήνες και παρά την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που κινούνται μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 2006 ήταν πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησαν την δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής πράγμα που θα συνεπαγόταν και ένα τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας.
Σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η Νέα Δημοκρατία αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο. Για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης όταν η Νέα Δημοκρατία προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια τακτική εξάλλου είχαν ακολουθήσει και στις δημοσιονομικές προβλέψεις τους. Τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 προέβλεπαν ενεργοποίηση του κόφτη και τελικά όχι μόνο διαψεύστηκαν με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους αλλά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαψεύδονται και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτουν σταθερά και την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται.
Στο μέτωπο τώρα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Είναι γνωστό ότι στην διαπραγμάτευση αυτή εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων, πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα.
Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Βεβαίως αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα. Οι γείτονες μας λοιπόν πρέπει να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο.
Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταματήσει λοιπόν τα ήξεις αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού. Έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη που ο κος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς του καθοδηγητές.
Η πρόγνωση βεβαίως για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών δεν είναι καλή. Ειδικά όταν για άλλη μια φορά λίγες μέρες πριν στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά σε αγαστή συνεργασία με τον διωκόμενο για ναρκωτικά επιχειρηματία και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει, τα οποία ως γνωστόν δουλεύουν με μοναδικό σκοπό την προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης που τελικά καταλήγει προπαγάνδα εναντίον της χώρας. Είναι τέτοια η ανευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας που αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επικαλούμενη ένα κατάπτυστο και κατασκευασμένο δημοσίευμα εξευτελίζοντας τελικά την ίδια την πολιτική της ιστορία.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που συνεχίζει να προστατεύει τον συγκεκριμένο κύριο ταυτιζόμενη με τα μέσα, τις θέσεις και τις επιδιώξεις του.
Από τη δική μας πλευρά είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις, τη μέγιστη δυνατή συμφωνία σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής και γεωπολιτικής αλλά και υπερασπιστή της ειρήνης, της διπλωματίας και του διαλόγου τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και διεθνώς.