Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,
Τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
– Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης παγίως θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.
– Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και οι πεζοί να διέρχονται ανεμπόδιστα. Στην συγκεκριμένη διάταξη εμπεριέχονται αυστηρότερες ρυθμίσεις σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως οι οδεύσεις τυφλών με μέτρα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αποκατάσταση καταστροφών ή στην εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν εντός του 2024 στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
—-
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες αθώους πολίτες. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε, την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ανέλαβε πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες στη διεθνή πολιτική σκηνή, ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική και τηρώντας συνεπή στάση. Κάτι που αναγνωρίζεται εμπράκτως και από το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο προσκλήθηκε και ήταν παρούσα σε όλες τις Διεθνείς Διασκέψεις με θέμα το Μεσανατολικό και την κατάσταση στη Γάζα.
Τον ίδιο εποικοδομητικό ρόλο θα διαδραματίσουμε και κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
—-
Μείωση των κόκκινων δανείων στις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 3,4% στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πολύ μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της κρίσης.
Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες κόκκινων δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία.
Η χώρα μας παραμένει, ακόμα στις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο είναι θετικό ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται μείωση του αριθμού αυτού, εξ’ αιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Θεσπίσαμε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς των funds/servicers (κώδικας δεοντολογίας) που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και καταστήσαμε υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασής του από τους πιστωτές όταν μιλάμε για ευάλωτους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό με 7,5 δις ευρώ ρυθμισμένα χρέη.
Τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.
—-
Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.