Εισαγωγική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Εισαγωγική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι.

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου,

τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και

τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου.

 Όπως έχουμε τονίσει ξανά, προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός στις 14:30 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επενδυτές, στις 19:30 ώρα Ελλάδος πρόκειται να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ το στις 00:45 ώρα Ελλάδος θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει με αμείωτο ρυθμό τη μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε τις συνέπειες του προς τους καταναλωτές.

Είναι δέσμευσή μας πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών γι’ αυτό και οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται εντατικά και σε περιπτώσεις, είτε αδικαιολόγητων κερδών, είτε πλασματικών εκπτώσεων, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Άλλωστε, από την αρχή του έτους στο σύνολο της χώρας έχουν διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των  5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε και χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, το Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση τεσσάρων νέων μέτρων με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

1ον  Εξασφαλίζουμε από τους προμηθευτές μόνιμη μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, πέρα από τις όποιες ειδικές προωθητικές προσφορές κάνουν οι ίδιοι, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η μείωση αυτή θα αναγράφεται με ειδική σήμανση στα ράφια των σουπερμάρκετ. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2ον  Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

3ον Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

4ον Αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών, τόσο για την τηλεφωνική γραμμή 1520, όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες. Σχεδιάζεται, ακόμη, και ενεργοποιείται ειδική εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα μέτρα αυτά είναι επιπρόσθετα σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην Θεσσαλία, όπου οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά.  Την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 110.000 ευρώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν -και αυτό θέλω να το τονίσω- να κερδοσκοπήσει σε βάρος των καταναλωτών, πολλώ δε μάλλον σε βάρος των ανθρώπων που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία των καταναλωτών από την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά και η τόνωση του ανταγωνισμού.

                                                                 —–

Εισάγεται σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αύριο Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση.

Με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 και ταυτόχρονα θεσπίζονται, αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο εντάσσεται η τροπολογία σύμφωνα με την οποία από 1.1.2024 αίρεται το πάγωμα των «τριετιών», ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024 στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των εργαζομένων, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζει διαφάνεια και καταπολεμά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Η νομοθέτηση και εφαρμογή του δίνει χώρο στην πρόοδο και τον -καλώς εννοούμενο- ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.

—-

 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως και την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ, της προστασίας της ισότητας, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης, τήρησης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών και την μείωση του χρόνου αναμονής.

Σε ότι αφορά στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.

Τέλος, για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες προβλέπεται η δυνατότητα, για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, να λαμβάνουν τα ως άνω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Εντατικούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., την αντιμετώπιση της απάτης στο Φ.Π.Α., την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, του παράνομου εμπορίου καπνικών και απομιμητικών προϊόντων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ενδεικτικά, σε μια περίπτωση ελέγχου στην Αττική εντοπίστηκε υπόθεση νοθείας καυσίμων για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 915.000 € σύμφωνα με τις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα, ενώ σε άλλες πέντε αντίστοιχες υποθέσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 €.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που ανέρχονται περίπου σε 57,7 εκατομμύρια τεμάχια, συνολικής αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατόπιν σύνθετων ελεγκτικών ενεργειών διαπιστώθηκαν  μη νόμιμες ενέργειες ως προς  την υπερτιμολόγηση  δαπανών σε έξι επιχειρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, Κω, Ρόδο και Φλώρινα με στόχο να εισπράξουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις. Ζητήθηκε η ανάκτηση των παράνομα ληφθέντων  επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 11.219.703,50 €.

Η τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Κατά 5% μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 10,8%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό που έχει φτάσει τα τελευταία 15 χρόνια, αποδεικνύει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα εποχή.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι θετικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους και η στήριξη της Ευρώπης, χάρη στις κινήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και παρά τις αντιξοότητες και τις πρωτοφανείς κρίσεις που βιώσαμε, δημιουργούν ευκαιρίες και επενδύσεις και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.

Μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια, αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων δημιουργήθηκαν πάνω από 450.000 νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο μέσος μισός. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται η Κυβέρνηση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

 

Το Ζαγόρι πλέον αποτελεί μέρος του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία για την χώρα μας. Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτό σημαίνει πως το Ζαγόρι έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο.

 

Σήμερα,  Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, καταβάλλεται το χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ(ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ για 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες και  1.000.000  ευρώ για  1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

 

Αναφορικά με το ζήτημα της αρωγής και αποκατάστασης των συνεπειών των πλημμυρών στη Θεσσαλία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.545 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.860 προσωρινές αιτήσεις.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια έχει αναλάβει το έργο της μέτρησης των επιπτώσεων και των ζημιών που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις και υλοποιεί αυτοψίες. Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια είναι περισσότερες από 4.280 ενώ οι αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί ξεπερνούν τις 1.800.

Το στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων ακολουθείται από ένα στάδιο στο οποίο υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι που διενεργούνται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό απλά και μόνον να λάβουν την κρατική αρωγή όσοι πραγματικά τη δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται πως οι 45 οικισμοί που επλήγησαν ολικά από την κακοκαιρία λαμβάνουν αποζημίωση χωρίς αίτηση.

Αν τυχόν υπάρξουν κάποιοι, ελάχιστοι, οι οποίοι λάβουν την κρατική αρωγή χωρίς να τη δικαιούνται, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους αυτοί θα εντοπιστούν και τα ποσά θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τα νεκρά ζώα, περισυλλέγονται και διαχειρίζονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ενώ διενεργούνται συστηματικές απολυμάνσεις στις περιοχές από τις οποίες περισυλλέγονται τα νεκρά ζώα για να μην υπάρξει υγειονομικός κίνδυνος.

 

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του επικεφαλής της “Αλληλεγγύης” Απόστολου Τζιτζικώστα στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΟμιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή