Εικονική επίσκεψη μελέτης για τους εταίρους του έργου SinCE AFC για την κυκλική οικονομία σε επιχειρήσεις της Π.Κ.Μ.

Εικονική επίσκεψη μελέτης (virtual study visit) για τους εταίρους του έργου  “SinCE-AFC” σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

  οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Αγροδιατροφής και ενσωματώνουν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας, διοργάνωσε διαδικτυακά  το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο έργο.

Tο έργο “SinCE-AFC “για την Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κλάδου της Αγροδιατροφής, με επικεφαλής εταίρο την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE.

         Στην επίσκεψη μελέτης συμμετείχαν το σύνολο των φορέων που διαμορφώνουν το εταιρικό σχήμα του έργου “ SinCE-AFC” , μέλη των τοπικών ομάδων υποστήριξης που έχει διαμορφώσει ο κάθε εταίρος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και εκπρόσωποι των επιλεγμένων επιχειρήσεων.

Κατά τη συνάντηση ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και  εξέφρασε τη χαρά του για τη διαδικτυακή αυτή δράση και τη δυνατότητα που προσφέρεται για ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ιάκωβος Σαρηγιάννης.

Η επόμενη ενότητα της συνάντησης ξεκίνησε με την εκπρόσωπο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Λαμπρινή Τσώλη, η οποία αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κυκλική οικονομία. Παρουσιάστηκαν τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας εντός της Περιφέρειας, ευκαιρίες και προκλήσεις, ο μηχανισμός One Stop Liaison Office (https://www.ris3rcm.eu/) για την προώθηση της κυκλικότητας, δράσεις και προσκλήσεις που έχουν υλοποιηθεί για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσω του ΠΕΠ 2014-2020, αλλά και τα επόμενα βήματα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ακολούθησε εικονική επίσκεψη μελέτης (Virtual Study Visit) σε επιλεγμένες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Αγροδιατροφής, οι οποίες εφαρμόζουν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας, διανομής και τελικής κατανάλωσης των προϊόντων που παράγουν.

Η πρώτη εικονική επίσκεψη αφορούσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Staramaki», με έδρα το Κιλκίς, η οποία παράγει βιοδιασπώμενα καλαμάκια από στέλεχος σιταριού. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Στέφανο Καμπέρη, εκπρόσωπο της επιχείρησης.

Η δεύτερη εικονική επίσκεψη που προβλήθηκε αφορούσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κaφsimo», η οποία επίσης βρίσκεται στο Κιλκίς και έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων του καφέ με σκοπό τη δημιουργία πέλετ και μπριγκέτας. Η παρουσίαση έγινε από την κ. Μάρα Αγγελίδου, εκπρόσωπο της επιχείρησης.

Η τρίτη εικονική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση «Domaine Agrovision», με έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής, η οποία έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης για την αξιοποίηση της οινολάσπης (ενός υπο-προϊόντος που παράγεται κατά τη διαδικασία του κρασιού) μέσω της ενσωμάτωσής της στην παραγωγή ψωμιού και πίτσας. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Άγγελο Ζαμάνη, εκπρόσωπο της επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των επιχειρήσεων, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Στη συζήτηση αναλύθηκαν περαιτέρω τα τρία παραπάνω παραδείγματα καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας, τα οποία προωθούν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και τοπικών δικτύων-cluster επιχειρήσεων, όπου η μία επιχείρηση μπορεί να αξιοποιεί το υπο-προϊόν της άλλης.

Το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από την επίσκεψη μελέτης είναι ότι μέσα από την υιοθέτηση δράσεων κυκλικότητας από μία επιχείρηση δημιουργούνται συνθήκες ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού και ενισχύεται η τάση για την επιλογή μικρών και τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, μέσω της δημιουργίας νέων και καινοτόμων προϊόντων είναι προφανές ότι ενισχύονται τα οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνθήκες για την επιστροφή μέρους των ωφελειών στην κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του έργου SinCE-AFC στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/since-afc/

Για συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του έργου SinCE-AFC οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν  να εγγραφούν στο newsletter στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTCFmYSZdzLrJUAjd3cq9Ost4frGyklKOJNTDImL7-C4cK6w/viewform

201204 PKM SINCE AFC VIRTUAL STUDY VISIT PHOTO1

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανανέωση των συμβάσεων
Επόμενο άρθρο1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη