Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:
Θεσσαλονίκη: Η πανδημία αύξησε τη χρήση του διαδικτύου, τις ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές αλλά και τις διαδικτυακές απάτες
Ο ήχος από το μήνυμα στο κινητό, τραβάει την προσοχή. Η ανάγνωση στο messenger, αυθόρμητη σχεδόν ενστικτώδης. O αποστολέας, διευθυντικό στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, που ρωτάει: «Εσύ είσαι στο βίντεο»; και ακολουθεί ένας σύνδεσμος (link). Όχι δεν πρόκειται για ένα απλό μήνυμα, ούτε τελικά είσαι εσύ στο βίντεο του link, αλλά πρόκειται για έναν διαδικτυακό ιό, που κυκλοφορεί την τελευταία δεκαετία και με ένα απλό κλικ ενεργοποιείται, με αποδέκτες καθημερινά, χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες, χρήστες του διαδικτύου.
Ο συγκεκριμένος ιός, σίγουρα δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Κρυπτονομίσματα (bitcoin), phishing, pharming, ransomware, ερωτικές απάτες και «πάσης φύσεως» διαδικτυακοί ιοί, οδηγούν σε ηλεκτρονικές απάτες. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, που καλούνται να γνωρίζουν οι πολίτες, για να μην αποτελέσουν θύματα της, στην καθημερινότητας τους.
Ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (ΥΔΗΕΒΕ) Γεώργιος Αποστολίδης, περιέγραψε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τέτοιου είδους μηνύματα και επισήμανε τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να προστατευθούν και να αποφύγουν τις προσπάθειες ηλεκτρονικής εξαπάτησης τους από επιτήδειους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου Κάμερα: Γιάννης Αγγελάκης