Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:
Μπακλαβάς, τo αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό των Τούρκων
Baklava: The favorite pastry for Turkish feasts
Η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και θεωρείται ως, η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα. Ο μπακλαβάς φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Η λέξη μπακλαβάς προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει “τυλίγω”. Το 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών. Kάνει θραύση και παρασκευάζεται σε όλο το χώρο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο ο πραγματικά «κλασικός» μπακλαβάς είναι εκείνος με φιστίκι από το Gaziantep.
Employees prepare prepare baklava for the upcoming Muslim holiday of Eid al-Adha (feast of sacrifice) in Gaziantep. The cuisine of Turkey’s southeastern province of Gaziantep was added to UNESCO’s list of “The Creative Cities Network” on gastronomy in 2015. Characteristic of the former Ottoman Empire cuisine, baklava is rich, sweet, with layers of filo pastry filled with nuts and syrup. The Antep baklava was received a protected status from the European Union in 2013. (00:02:01) Interview with Celebiogullari Baklava chairman Mehmet Ciftci.anadolu
anadolu - - ΑΠΕ-ΜΠΕ