ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Η σπάνια μόνιμη «αποικία» Ιππόκαμπων στο Στρατώνι Χαλκιδικής προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

Η σπάνια μόνιμη «αποικία» Ιππόκαμπων στο Στρατώνι Χαλκιδικής προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο

Πριν από 10 χρόνια μια παρέα καταδυτών εντοπίζει σε μια συγκεκριμένη μικρή θαλάσσια περιοχή στο Στρατώνι Χαλκιδικής, πλήθος Ιππόκαμπων. Από τότε όσες φορές και εάν καταδύθηκαν οι δύτες στο σημείο, οι μικροσκοπικοί αυτοί ιδιαίτεροι θαλάσσιοι δράκοι ήταν εκεί, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο ήρθαν να παρατηρήσουν από κοντά διακεκριμένοι επιστήμονες στο πρώτο Summer School που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 10 Μαΐου στο Στρατώνι. Την επιστημονική ευθύνη για το Summer School είχε ο Δρ. MiguelCorreia,MarineBiologist, MScMarineResourcesBiologyandManagement, PhDMarineEcology, ProjectSeahorseResearchAssociate, C.C.M.A.R, FisheriesBiologyandHydroecology, του Πανεπιστημίου Universidadedo Algarve Campusde Gambelas, από την Πορτογαλία, με διεθνή αναγνώριση και ειδίκευση στη μελέτη των ιππόκαμπων παγκοσμίως.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Κώστας Κατσιούλης, εκπαιδευτής καταδύσεων μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο Βασίλης Μαντόγιαννης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Diogo Paolo, θαλάσσιος βιολόγος Δρ. Miguel Correia, θαλάσσιος βιολόγος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ/Γ.ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Diogo Paolo, θαλάσσιος βιολόγος

Μετάφραση: Έχουμε έρθει από το Επιστημονικό Κέντρο Υποθαλάσσιων Επιστημών της Νότιας Πορτογαλίας, με σπουδαστές και ερευνητές για να μελετήσουμε τους πληθυσμούς των Ιππόκαμπων του Στρατωνίου. Μέχρι τώρα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα αυτό, καθώς μπορούμε εδώ να μελετάμε τα χαρακτηριστικά των Ιππόκαμπων αλλά και τα ποσειδώνια μέταλλα που είναι πολύ σημαντικά για την ύπαρξη τους. Βρήκαμε τους πληθυσμούς τους, πόσα θηλυκά και πόσα αρσενικά υπάρχουν, τα μεγέθη τους, είδαμε και πολύ μικρούς Ιππόκαμπους, που είναι πολύ καλό σημάδι αυτό.

Δρ. Miguel Correia, θαλάσσιος βιολόγος

Μετάφραση:
Εδώ υπάρχουν δυο είδη Ιππόκαμπων Αυτά τα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό ωκεανό, στα παράλια των Βρετανικών νησιών και στη Νότια Αφρική. Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε από την Πορτογαλία η βάση μας είναι εκεί και ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τον πληθυσμό αυτών των ειδών Ιππόκαμπων, να τα καταγράψουμε και να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ευπάθεια τους. Όσα περισσότερα στοιχεία μαζέψουμε για τον συγκεκριμένο πληθυσμό, θα βοηθήσουμε στην αξιολόγηση της ευπάθειας τους.