Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:
Αναζητώντας το “λουλούδι του Δαρβίνου”
Περισσότεροι από 100 εθελοντές, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία παρατήρησης και καταγραφής της κίτρινης πρίμουλας ή «Λουλουδιού του Δαρβίνου», του φυτού που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» Ν.Κρίγκα και Γ. Τσοκτουρίδη θεωρείται βιοδείκτης για τις αλλαγές στο περιβάλλον. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη σε 25 χώρες.
Στην χώρα μας οι εξορμήσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία, έχουν τοπικό χαρακτήρα και για τους φυσιολάτρες της Θεσσαλονίκης που θέλουν να συμμετέχουν, το ιδανικό φυσικό εργαστήριο είναι ο Χορτιάτης. Το πλησιέστερο στην πόλη, από τα 40 βουνά της χώρας όπου φύεται το Λουλούδι του Δαρβίνου δέχθηκε τις πρώτες ομάδες εθελοντών που κατέγραψαν θέσεις της κίτρινης πρίμουλας.
Η Ελλάδα αναμένει σημαντικά συμπεράσματα από το πρόγραμμα που θα βοηθήσουν και στην αγροτική οικονομία καθώς, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο ερευνητές, το Λουλούδι του Δαρβίνου πρέπει να αξιοποιηθεί στην ελληνική ανθοκομία,να καλλιεργηθεί και να προστατευτεί από το λαθρεμπόριο που σήμερα ανθεί στο Βόρεια Πίνδο με σημαντικές ποσότητες του να εξάγονται παράνομα για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δηλώσεις από τον Νίκο Κρίγκα, ερευνητή του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και Γιώργο Τσοκτουρίδη, ερευνητή του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».
Ρεπορτάζ: Θανάσης Τσίγγανας ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ