Η Ευγενία άφησε πριν από 20 χρόνια την πατρίδα της, την Ουκρανία, για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Σήμερα ως άνεργη και μόνη μητέρα τεσσάρων παιδιών παλεύει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η ιστορία της ενέπνευσε τον συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος έγραψε ένα νανούρισμα για την αγάπη της Ευγενίας στην οικογένειά της.
Το νανούρισμα γράφτηκε στο πλαίσιο του μουσικού πρότζεκτ «The Lullaby Project», που παρουσιάζουν η πολυπολιτισμική χορωδία και ορχήστρα νέων «El Sistema Greece» για πέμπτη συνεχή χρονιά αύριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αν και είχε στις «αποσκευές» της σπουδές στη σκηνοθεσία και μια μακρά θεατρική παράδοση με γονείς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ευγενία δεν κατάφερε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενό της όταν ήρθε στην Ελλάδα, καθώς δεν ήξερε ελληνικά.
Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δούλεψε, όπου υπήρχε δουλειά: σε κυλικεία, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της αποφάσισε να σταματήσει να δουλεύει σε μόνιμη βάση, ενώ όταν γεννήθηκε και το τέταρτο παιδί της οι δυσκολίες έγιναν ακόμα περισσότερες.
Στην απαιτητική επιβίωση εκείνης, των παιδιών της και της μητέρας της που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα να μείνει μαζί τους, λόγω του πολέμου στην πατρίδα τους, το Χάρκοβο, τους έχει υποστηρίξει η «Ένωση Μαζί για το Παιδί» μέσα από προγράμματα παροχής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. «Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει μια γυναίκα μόνη με τέσσερα παιδιά, θέλει χρόνο και χρήματα. Κανείς δεν προσλαμβάνει μια μητέρα με τέσσερα παιδιά για μόνιμη δουλειά, γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά είναι εμπόδιο.
Το ίδιο συμβαίνει και για τις μητέρες με ένα ή δύο παιδιά. Προτιμούν να προσλάβουν ανύπαντρες γυναίκες», αναφέρει η Ευγενία. Παρά τις δυσκολίες η Ευγενία δεν το βάζει κάτω. Σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οργανώνει εθελοντικά παραστάσεις στο κατηχητικό της ενορίας της και στη θεατρική ομάδα του σχολείου των παιδιών της. Την ίδια ώρα εξηγεί ότι το σημαντικότερο για εκείνη είναι η αγάπη που δίνει στα παιδιά της.
Οι αφηγήσεις της ενέπνευσαν τον συνθέτη, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος έπειτα από δύο συναντήσεις που έκαναν, έγραψε για την Ευγενία ένα «νανούρισμα-ευχή για το παιδί, να το καθοδηγήσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του», όπως περιγράφει ο ίδιος.
«Ο στόχος μου ήταν να αφουγκραστώ τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι της, πώς επιβιώνει μια γυναίκα μόνη με τέσσερα παιδιά, μια μαμά της διπλανής πόρτας», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν γνωριστήκαμε καλύτερα, με ενέπνευσε το αίσθημα της απουσίας του πρώτου προσώπου της μάνας, ότι βάζει εμπράκτως τα παιδιά πάνω από εκείνη, σαν να ζει γι’ αυτά αλλά όχι μέσα από αυτά», προσθέτει ο ίδιος.
Με «βαρύ» βιογραφικό στη σύνθεση μουσικής για τηλεόραση, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος εξηγεί ότι θέλει να εμβαθύνει σε ιστορίες που δεν γνωρίζει. «Όμως, εδώ ήταν ξεχωριστή περίπτωση. Έπρεπε να ανακτήσω τα “υλικά” από την ιστορία της Ευγενίας. Η διαφοροποίηση ήταν ότι αντί να βγάζω την ιστορία από το μυαλό μου ή να την αφουγκραστώ, την απέσπασα από την Ευγενία».
Στην τρίτη τους συνάντηση και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει ήδη ξεσπάσει, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε στην Ευγενία το τραγούδι του σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή. «Όταν άκουσε το τραγούδι, έφευγαν τα δάκρυα από τα μάτια της σαν ποτάμι», περιγράφει ο συνθέτης, ενώ η Ευγενία λέει χαρακτηριστικά ότι το τραγούδι αυτό «είναι τα λόγια που ήθελα να πω στα παιδιά μου». «Είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την αγάπη της μητέρας προς τα παιδιά, που λέει γλυκά λόγια στα παιδιά. Και εγώ όλο μιλάω γλυκά στα παιδιά μου», εξηγεί η ίδια.
Στη φετινή εκδοχή του «The Lullaby project», το El Sistema Greece συνεχίζει να διευρύνει το φάσμα της γονεϊκότητας πέρα από το φύλο και τη βιολογική σχέση και γιορτάζει καθολικά την αγάπη για τα παιδιά, παρουσιάζοντας ξεχωριστές μουσικές ιστορίες που αναδεικνύουν πλήθος επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
Ένα ομόφυλο ζευγάρι που ονειρεύεται έναν κόσμο ίσων ευκαιριών για το παιδί που υιοθέτησε, νέοι μπαμπάδες προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού που αγωνιούν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, κοινωνικοί λειτουργοί που φροντίζουν ασυνόδευτα παιδιά, είναι μερικοί μόνο από τους «πρωταγωνιστές» της συναυλίας. Οι αληθινές ιστορίες τους, όπως και αυτή της Ευγενίας, ενέπνευσαν τους μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιούς Anser, Ηλία Βαμβακούση, Παύλο Παυλίδη, Γιώργο Κασαβέτη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Theodore, Ρωξάνη Χατζηδημητρίου και Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, οι οποίοι ανέλαβαν να μεταγράψουν συναισθήματα, αφηγήσεις, ευχές και ελπίδες σε νότες και στίχους.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη από το Weill Music Institute του Carnegie Hall, προκειμένου να φέρει σε επαφή νέες μητέρες από ευπαθή κοινωνικά περιβάλλοντα με καλλιτέχνες. Από το 2018 το Carnegie Hall συνεργάζεται με το El Sistema Greece για την υλοποίηση της ελληνικής εκδοχής του «The Lullaby Project», ενώ την προσπάθεια υποστηρίζει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι πρωτότυπες μουσικές ιστορίες του «The Lullaby Project» θα παρουσιαστούν στο κοινό αύριο, Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την αφήγηση θα κάνει η δημοσιογράφος Ελιάνα Χρυσικοπούλου. Οι θέσεις για τη δια ζώσης παρακολούθηση της συναυλίας έχουν εξαντληθεί, ωστόσο η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά και στην ιστοσελίδα https://www.snfcc.org/TheLullabyProject2022 όπως και στις σελίδες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Facebook και το YouTube.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου