Εγκυμοσύνη: Τα καλύτερα 10 τρόφιμα κατά την διάρκεια της

Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος , Λάρισα

Εγκυμοσύνη …Από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ζωή μιας μέλλουσας μαμάς αλλά και για το μωρό που θα έρθει στην ζωή. Η ποιότητα της διατροφής αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να είναι υγιείς και οι δύο (ή και περισσότεροι κάποιες φορές).

Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες διατροφής. Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών είναι το κλειδί για να εφοδιαστεί μαμά κι έμβρυο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις αυτής της περιόδου.

Σας προτείνω τα καλύτερα 10 τρόφιμα για την διάρκεια της εγκυμοσύνης

1. Γιαούρτι

Ένα κεσεδάκι 225 γραμμαρίων, το οποίο φτιάχνεται από αποβουτυρωμένο γάλα, περιέχει 488mg ασβέστιο . Το  ασβέστιο είναι σημαντικό για το έμβρυο ώστε να χτίσει γερά οστά και δόντια. Εκτός αυτών, όμως, το ασβέστιο βοηθά στην καρδιά, τα νεύρα, τους μυς, ενώ κάνει καλό και στη μέλλουσα μαμά, μειώνοντας τον κίνδυνο της υπέρτασης και της προεκλαμψίας. Επίσης περιέxει και βιταμίνη D  για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και  προβιοτικά απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του εντέρου.

2.  Σαρδέλες

Τα 100 γραμμάρια σαρδέλες με τα κόκαλα έχουν  351mg ασβέστιο και ω3 λιπαρά οξέα (0,74 γρ. DHA και 0,45 γρ. EPA). Περίπου το 70% του εγκέφαλου αποτελείται από λίπη, ένα μεγάλο μέρος του οποίου είναι τα Ωμέγα 3! Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών.Είναι τόσο απαραίτητα ώστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα τροφοδοτεί το έμβρυο με τα DHA της μητέρας και στη συνέχεια διατηρεί αυξημένα τα επίπεδα τους, ακόμη και στο μητρικό γάλα. Επίσης περιέχουν  ιώδιο το οποίο παίρνει μέρος στον σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου και ζωτικής σημασίας για την σωστή ανάπτυξη των βρεφών πριν και μετά την γέννηση τους.

3.  Παρμεζάνα

Τα 30 γρ. παρμεζάνας περιέχει 400 mg ασβέστιο. Γενικά  τα κίτρινα και σκληρά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με τα λευκά και μαλακά τυριά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Προηγούμενο άρθροΓ.Π.Α.Δ. Κεντ. Μακεδονίας: Εξιχνιάσθηκε άμεσα απάτη σε βάρος ηλικιωμένου σε περιοχή των Σερρών
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Από Δευτέρα 21/9 ενεργοποιείται νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων