Εγκαίνια Detrop – Artozyma: Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του τροφίμου, τόνισε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης

«Οι δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του τροφίμου είναι τεράστιες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, εγκαινιάζοντας εχθές Σάββατο τις εκθέσεις Detrop Boutique και Artozyma  στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Ο κλάδος του τροφίμου είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση» υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε μια χώρα που στον πρωτογενή τομέα είμαστε ασυναγώνιστοι» και «δεν μπορεί να συγκριθεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών πρώτων υλών με τα άλλα ομοειδή προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως «έχουμε 17% μόνο ελληνικό προϊόν στα τρόφιμα που τρώνε οι επισκέπτες, οι τουρίστες μας, και 70% από Ιταλία», επισημαίνοντας έτσι «τη μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης του τομέα τροφίμων από αυτό και μόνο το νούμερο».

Ο κ. Τσιρώνης συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ για την εξαιρετική, όπως τόνισε, δουλειά της, επισημαίνοντας πως η Έκθεση «αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη όλης της χώρας», ενώ σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη παρατήρησε ότι «ήταν διαχρονικά ο κόμβος του εμπορίου και ξαναγίνεται αυτή τη στιγμή ο κόμβος του εμπορίου».

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ. Είμαστε σύμμαχοι της επιχειρηματικότητας, σύμμαχοι της προσπάθειας που κάνετε. Και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε τον κάθε επιχειρηματία και τον κάθε επαγγελματία γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα ξεκινήσει από τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κι έφερε ως παράδειγμα μια σειρά από δομές που δημιουργήθηκαν για να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη επίσης τη διοίκηση της ΔΕΘ «για το εξαιρετικό έργο που κάνει», λέγοντας ότι «η ΔΕΘ έχει κυριολεκτικά απογειωθεί» και πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι και είναι ένα εκθεσιακό κέντρο όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στην αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση παρουσία εκθετών στη φετινή Detrop, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να είναι ένα σημείο συνάντησης των τροφίμων, κυρίως για τις εξαγωγές και τη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε και στην πετυχημένη αναβίωση, όπως τη χαρακτήρισε, ύστερα από κενό πέντε ετών, της έκθεσης Artozyma, με 37% αύξηση εκθετών και 55% αύξηση στους εκθεσιακούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Artozyma μπαίνει στον χάρτη», ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη Fancy Food της Νέας Υόρκης, όπου τον φετινό Ιούνιο η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα.

Στα εγκαίνια διαβάστηκε και μήνυμα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στο οποίο ανέφερε: «η έκθεση Detrop-Artozyma είναι ο πανίσχυρος πομπός του μηνύματος ότι η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα εποχή δημιουργίας και παραγωγής, μια εποχή ποιότητας και ουσίας. Βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρεί ότι αυτή είναι η κύρια διέξοδος για τη χώρα μας, δηλαδή η δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας που μόνο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει».

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας Ιωάννης Γλύκος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠοντιακή Νεολαία Αράχου – ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας 1 – 5. Καταιγιστικός ο δικέφαλος. – βίντεο – φωτό
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου