Εύκολα ανοίγουν, δύσκολα κλείνουν! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Το υπουργείο Οικονομίας προωθεί νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν να ανοίγουν μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, τουριστικά καταλύματα καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την αποστολή ενός e-mail και χωρίς εκ των προτέρων άδειες.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Οι επιχειρηματίες πλέον μπορούν στέλνοντας στην αρμόδια αρχή αδειοδότησης ένα e-mail ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να ξεκινούν τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Ουσιαστικά ενώ μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες που ήθελαν για παράδειγμα να ανοίξουν ένα εστιατόριο θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί για την υγειονομική καταλληλότητα του καταστήματός τους και να έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά θα γνωστοποιούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ότι έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα με τους ελέγχους να γίνονται όταν πλέον λειτουργεί η επιχείρηση. Μάλιστα, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας διαδικασίας οι επιχειρηματίες δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για παράβολα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό μέτρο, μιας και η γραφειοκρατία επιβαρύνει με σημαντικά κόστη τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ωστόσο, πλέον λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις είναι «εγκλωβισμένες» στα χρέη και δεν μπορούν να βάλουν εύκολα «λουκέτο». Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει όσο εύκολα θα ανοίγουν οι επιχειρήσεις, άλλο τόσο εύκολα και να κλείνουν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει το κράτος να λειτουργεί και να μην αφήνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να υπερχρεώνονται, τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Προηγούμενο άρθροΤώρα Αλέξη είναι οι εκλογές επιζήμιες; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ