Περίπου το 90% των «έξυπνων» τηλεοράσεων (smart TVs) εκτιμάται ότι είναι ευάλωτες σε απομακρυσμένες επιθέσεις μέσω χρήσης κακόβουλου λογισμικού, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας OneConsult.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου το 90% των έξυπνων τηλεοράσεων που είναι διαθέσιμες στην αγορά μπορούν εύκολα να παραβιαστούν μέσω τρωτών σημείων που υπάρχουν στα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις συσκευές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαδικασία παραβίασης της ασφάλειας των έξυπνων τηλεοράσεων είναι σχετικά απλή. Το μόνο που χρειάζεται να έχουν διαθέσιμο οι χάκερς είναι κακόβουλο λογισμικό, έναν πομπό και ένα στόχο ώστε να εισβάλουν στο σπίτι του καθενός. Εισάγοντας το κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα της τηλεόρασης, οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να αναλάβουν τον έλεγχο της συσκευής, όπως να αλλάξουν κανάλια, να κλείσουν τον ήχο, αλλά πιο σημαντικό να ενεργοποιήσουν την ενσωματωμένη κάμερα και το μικρόφωνο. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να κατασκοπεύουν το θύμα τους, χωρίς αυτό να έχει οποιαδήποτε επίγνωση.
«Μόλις ένας χάκερ πάρει τον έλεγχο της τηλεόρασης, μπορεί να βλάψει τον χρήστη με πολλαπλούς τρόπους», δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer ο Ραφαέλ Σκιλ της OneConsult. «Μεταξύ άλλων, η τηλεόραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις και σε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο οικιακό δίκτυο, ή για να κατασκοπεύσει τον χρήστη μέσω της ενσωματωμένης κάμερας και του μικροφώνου της τηλεόρασης», πρόσθεσε ο ίδιος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ