«Τώρα που δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση, είναι η ώρα να προχωρήσουμε την Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία» τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε περιορισμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μαζί με την επίτροπο για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Η κυρία Κυριακίδου σημείωσε ότι η παγκόσμια στρατηγική για την υγεία «είναι μία πολιτική ατζέντα για τα επόμενα δέκα χρόνια, η οποία πηγαίνει πέρα από την αντιμετώπιση των ασθενειών. Εστιάζει επίσης και στη ρίζα των αιτιών που έχουν να κάνουν με την υγεία: ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλους τύπους εμβολιασμού όχι μόνο με τον κορονοϊό. Εξετάζει την ετοιμότητα. Για να το κάνουμε αυτό, δηλαδή να υπάρχει ετοιμότητα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει την HERA (Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης)».
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε τη σημασία τού να έχουμε παγκόσμιες λύσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση κρίσεων όταν αυτές συμβαίνουν, αλλά για να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση. Η προετοιμασία είναι σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το πότε μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή της εν λόγω στρατηγικής αλλά και ποια είναι τα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους πολίτες, η κυρία Κυριακίδου σημείωσε πως «ζούμε σε έναν κόσμο διασυνδεδεμένο» και προσέθεσε: «Καθώς η ΕΕ παρακολουθούσε τον κορονοϊό κάναμε αλλαγές. Τώρα, μιλάμε για μία νέα ευρωπαϊκή ένωση υγείας με ένα ενισχυμένο ECDC, ενισχυμένο EMA με την HERA, αλλά και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου».
«Οι Ευρωπαίοι θα δουν αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία. Αυτή η αλλαγή που έχουμε εσωτερικά χρειάζεται να την πάρουμε σε παγκόσμιο επίπεδο- πρέπει να κοιτάζουμε και εκτός της ΕΕ», υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου, λέγοντας «είμαι αισιόδοξη διότι πιστεύω ότι μερικές φορές το τάιμινγκ είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι τώρα που δεν είμαστε σε κρίση είναι η κατάλληλη ώρα να προχωρήσουμε την παγκόσμια στρατηγική για την υγεία».
Επίσης, ανέφερε ότι «για να εφαρμοστεί μία στρατηγική χρειάζονται σχέσεις συνεταιρισμού και πιστεύω ότι το σημαντικό εδώ είναι ότι αυτές οι συνεταιρικές σχέσεις με τα διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέλη, τα κράτη-μέλη, με τον ΠΟΥ, δεν ξεκινούν αύριο, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η εφαρμογή τής παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία». «Αυτές οι εταιρικές σχέσεις, επειδή έχουν εμπλοκή στη διαδικασία, έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, είναι λοιπόν ήδη μέρος της και ήδη γνωρίζουν τον ρόλο τους στη στρατηγική» σημείωσε και εξήγησε: «Για παράδειγμα τις προσεχείς εβδομάδες η HERA υπογράφει εταιρική συμφωνία 15 εκατ. ευρώ με τον ΠΟΥ. Αυτό δεν θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται αύριο», αλλά ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία.
Γ.Ουρπιλάινεν: Οι ασθένειες δεν έχουν σύνορα
Από την πλευρά της η επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο στα σύνορά μας, στις χώρες μας, τις πόλεις μας ή τους δήμους μας. Πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως, στο πώς τα πάνε τα αδέρφια μας και πώς είναι η υγεία τους. Διότι μάθαμε πραγματικά ότι ένας μικρός ιός από την Κίνα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε αυτή την πανδημία και γι’ αυτό δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα επενδύσουμε στην υγεία εντός της Ευρώπης και θα είμαστε ασφαλείς. Αυτό δεν ισχύει».
Προσέθεσε ότι η εφαρμογή τής παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία θα ξεκινήσει αμέσως, ενώ έκανε λόγο για την παραγωγή εμβολίων στην Αφρική. «Εργαζόμαστε σε τέσσερις χώρες στην Αφρική: τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική, τη Ρουάντα και την Γκάνα. Στη Ρουάντα θα ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίων στην αρχή του επόμενου έτους. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να έχουμε εμβόλια για τον κορονοϊό που θα παράγονται στην Αφρική για τους Αφρικανούς. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε εδώ και κάποιο καιρό, ξεκινήσαμε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με τους εταίρους μας στην Αφρική αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα και με ορισμένα από τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων» ανέφερε.
Ταυτόχρονα, η Γιούτα Ουρπιλάινεν επισήμανε ότι «ο κορονοϊός μάς δίδαξε πολλά, ότι οι ασθένειες δεν έχουν σύνορα. Μάθαμε επίσης ότι πολλές από τις χώρες εταίρους μας εξαρτώνται πολύ στην εισαγωγή σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τα φάρμακα».
Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου, σε ερώτηση για το εάν πρέπει να περιμένουμε άλλη πανδημία, απάντησε: «Τα τελευταία τρία χρόνια έμαθα ποτέ να μην λέω ποτέ. Ο κορονοϊός ήταν μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι εάν έχουμε -ειλικρινά ελπίζω να μην έχουμε- ακόμη μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Τόσο εντός της ΕΕ όσο και σχετικά με τη δουλειά που γίνεται έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι και άλλες χώρες είναι προετοιμασμένες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ