Τον Μάρτιο του 2019 ολοκληρώνεται το έκτακτο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος και τα κονδύλια θα διοχετεύονται πλέον από τους μηχανισμούς της ΕΕ για τη μετανάστευση. Το ύψος των κονδυλίων, από το 2019 και μετά, εξαρτάται από την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα, αλλά και από την προσφυγική ροή προς την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστος Στυλιανίδης, σε ενημερωτική συνάντηση στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι μέσω του ανθρωπιστικού προγράμματος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν συνεισέφερε στην Ελλάδα 820 εκατομμύρια ευρώ, μέσω εταίρων (humanitarian partners, που είναι φορείς του ΟΗΕ ο Ερυθρός Σταυρός και μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις), για την κάλυψη αναγκών κυρίως στέγασης, εκπαίδευσης, καθώς και για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Ο Επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτήν, η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να είχαν βουλιάξει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι μεταναστευτικές ροές, σε σχέση με το 2015, έχουν μειωθεί κατά 97%.
Υπογράμμισε ωστόσο με έμφαση ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για την πρόληψη πιθανού μεταναστευτικού κύματος από την Αφρική, ο πληθυσμός της οποίας προβλέπεται να διπλασιαστεί σε διάστημα 18 έως 25 ετών.
«Αν συνεχίσουμε με τα σημερινά εργαλεία, οι ροές δεν θα σταματήσουν. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσεων επιτόπου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να σκεφτούμε και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η Νιγηρία από 180 εκατομμύρια πληθυσμού σήμερα, το 2050 θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια, όσο περίπου και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό το πρόβλημα, είναι παγκόσμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ