ΕΕ: «Άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών στη Γάζα και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» , μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας ειδικής θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος» που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια «κοινή δήλωση» χθες, Κυριακή, το βράδυ – κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο» να επιτευχθεί, λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες. «Εργάστηκα όλο το σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους οι χώρες της ΕΕ ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για να αντιμετωπιστεί η «δεινή κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι «27» ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως «ανθρώπινη ασπίδα», και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία. «Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και πάλι για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας\, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία συνεχίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη να έχει φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συμφωνηθεί», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ξεχωριστή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση.

Γ. Γεραπετρίτης: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν εθνικότητα

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και δεν έχουν εθνικότητα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γ. Γεραπετρίτης στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

«Να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της ΕΕ, να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απομακρύνσεις Ελλήνων από την περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «εχθές ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Τα τελευταία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο».

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Προσερχόμαστε σήμερα για να συζητήσουμε μείζονα θέματα τα οποία αφορούν την ΕΕ, τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκτός από το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, θα συζητήσουμε για τρεις μείζονες κρίσεις οι οποίες ταλανίζουν την περιοχή μας και κλονίζουν την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια. Το ζήτημα της Ουκρανίας, το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, το ζήτημα της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν. Ειδικά, για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, θα ήθελα να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της ΕΕ, να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, έχει φτάσει η στιγμή να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις του ανθρωπισμού, είναι κρίσιμο να υπάρξει ανθρωπιστική παύση, η οποία θα επιτρέψει διαδρόμους για πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια, να μπορέσουν όσοι χρειάζονται βοήθεια ιατρική να έχουν την κατάλληλη θεραπεία, να αποκατασταθούν οι υποδομές οι οποίες έχουν πληγεί. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και δεν έχουν εθνικότητα.

Από την πρώτη στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε μία τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να μεταχθούν από το Ισραήλ και ειδικά από την εμπόλεμη περιοχή της Γάζας να μεταφερθούν με ασφάλεια. Πράγματι, εχθές ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Τα τελευταία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος όσων επιθυμούσαν να βγουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως τις διπλωματικές μας αποστολές στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και στο Κάιρο για μία πολύ δύσκολη προσπάθεια και να ελπίσουμε ότι η κρίση αυτή θα σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝ. Δένδιας: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας
Επόμενο άρθροΕνημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη