Έχετε κλιματιστικό στο σπίτι; Κινδυνεύετε από ρινική συμφόρηση – Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Διανύουμε χειμωνιάτικη εποχή και το κρύο είναι ακόμα μπροστά μας, το μεγάλο πρόβλημα πως θα ζεστάνουμε τα σπίτια μας πολλές φορές μας το λύνουν τα κλιματιστικά για λόγους οικονομίας.

Μαρία Αλιμπέρτη - Κατσάνη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Είναι όμως και υγιεινός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού μας ένα κλιματιστικό;

‘Όταν έχουμε ένα κλιματιστικό που δεν έχει γίνει ή έχει κακή συντήρηση τότε ανοίγει ο δρόμος στην αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Ναι δεν αρκεί το κρύο για να έχουμε μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, πολλές φορές οι λοιμώξεις ή αλλεργίες από ιούς και βακτήρια προκαλούνται από ένα κακό συντηρημένο κλιματιστικό.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, είναι αιτία για να κρυώσει κάποιος, να πάθει πνευμονία, αναπνευστικά προβλήματα ή ρινίτιδες και ιγμόρειο.

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα, όπως λέγεται, προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, και μπορεί να προκληθεί από το αιρ-κοντίσιον όχι μόνο με το ζεστό αέρα τον χειμώνα αλλά και με τον κρύο το καλοκαίρι.

Ο κρύος αέρας ενεργοποιεί στη μύτη ορισμένα αισθητήρια αντανακλαστικά του νευρικού συστήματος, τα οποία οδηγούν σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης ή φλεγμονή με συνέπεια να διογκώνονται οι ρινικές μεμβράνες και να αναπτύσσεται συμφόρηση.

Το κλασικό μπούκωμα και η καταρροή παρατηρείται συχνότερα λόγω εναλλαγών της θερμοκρασίας επειδή παγιδεύει στα φίλτρα του μικρά μόρια, όπως η γύρη, τα σπόρια της μούχλας, οι ρύποι και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία διαχέονται στον αέρα μόλις τον θέσουμε σε λειτουργία.

Η λύση βρίσκεται στον τακτικό καθαρισμό στα φίλτρα των κλιματιστικών, όχι μόνο των σπιτιών αλλά και των αυτοκινήτων.

Σε ένα κακό συντηρημένο κλιματιστικό, εισπνέετε σκόνη και μικροσκοπικά μόρια, όταν τα φίλτρα είναι καθαρά δεν κινδυνεύετε από εξάρσεις της συμφόρησης που οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση.

Η καλύτερη λύση είναι να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό και να φωνάξετε κάποιον ειδικό να το καθαρίσει και μην ξεχνάτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας σε οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων.

Προηγούμενο άρθροCooking recipes: Spaghetti Arrabbiata
Επόμενο άρθροΘεσπρωτία: Συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός Αλβανικής υπηκοότητας, για εισαγωγή με θαλάσσιο σκάφος 424 κιλών κάνναβης