Ε. Λιακούλη: «Τώρα όλοι Αγάπησαν Ξαφνικά την Αυτοδιοίκηση και τις Μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, που όλοι Πολέμησαν!»

Από το βήμα του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

«Άκουσα με μεγάλη μου έκπληξη τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών κ Βορίδη, όσο και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να αναφέρονται με στόμφο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση, στους αγώνες για την αυτοτέλειά της, και στα πόσα πολλά οι παρατάξεις τους έπραξαν μέσα στο χρόνο, για να επιτευχθεί αυτό.

Στον κ Βορίδη, που ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τον κάθε αυτοδιοικητικό και κάθε πολίτη να σκεφθεί «πόσα έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση», οφείλω να πω ότι αυτό αποτελεί «ύβρι» απέναντι στην Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ που έφερε τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση με τον Καποδίστρια και Καλλικράτη, τα ΚΕΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ κλπ , την ώρα που η δική του παράταξη όχι μόνο καταψήφιζε, αλλά και λυσσαλέα πολέμησε κάθε αλλαγή, κάθε βήμα αυτοτέλειας των τοπικών κοινωνιών.

Στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης με αλαζονεία οικειοποιήθηκε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν από την «δημοκρατική παράταξη» , θυμίζω ότι αυτές οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, την αυθεντική δημοκρατική παράταξη και δυστυχώς η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνηγόρησε αλλά καταψήφισε, πολέμησε και αντιστάθηκε στην πρόοδο, προσπαθώντας μάλιστα να χειραγωγήσει τότε τις τοπικές κοινωνίες, με ασύστολη κινδυνολογία.

Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί αμφότεροι, διότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Είναι επίσης γνωστό ότι έπειτα από τα “μαύρα” χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με νωπές τις θεσμικές “μαχαιριές” που επέφερε στους Δήμους ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, με το χάος του αντιδημοκρατικού εκτρώματος του Κλεισθένη προ των πυλών, το καλοκαίρι του 2019 ο θεσμός βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς, η Ν.Δ., αντί θα δημιουργήσει έξοδο από το αδιέξοδο, έριξε μια και έσπρωξε το θεσμό στον πάτο , διότι κινήθηκε ακριβώς στο δρόμο που χάραξαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

– Αντιμετώπισε, και αυτή, την τοπική δημοκρατία σαν τσιφλίκι της.

– Επιχείρησε, και αυτή, να χειραγωγήσει το θεσμό, να μετατρέψει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε παραρτήματα των κομματικών γραφείων της Πειραιώς, όπως οι προηγούμενοι της Κουμουνδούρου.

Προσπάθησε να επεκτείνει την πελατειακή ρουσφετολογική Μαξίμου Α.Ε. και στους ΟΤΑ.

Τα πεπραγμένα της μιλούν από μόνα τους και φέρνουν στην επιφάνεια μια απύθμενη έχθρα για την τοπική δημοκρατία, μια διάχυτη απέχθεια στην επιταγή του Συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Κοινοβουλευτικά, αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε μια εμμονική “καταιγίδα” ξηλώματος αυτοδιοικητικών κεκτημένων. Το “Επιτελικό Κράτος” με μανία επιδόθηκε σε έναν ανελέητο ευτελισμό των ΟΤΑ θεσμικά, λειτουργικά και δημοσιονομικά.

Ο υπερσυγκεντρωτισμός γιγαντώθηκε. Στη Βουλή ζήσαμε την απόλυτη κατάπτωση, με διατάξεις να “προσγειώνονται” συνήθως νύχτα, κατά παράβαση κάθε έννοιας καλής νομοθέτησης, με έντονη φωτογραφική ρουσφετολογική οσμή, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη θεσμική καταγεγραμμένη διαβούλευση με την ΚΕΔΕ.

Τι να πρωτοπούμε σήμερα;

Για το ενεργειακό κόστος και τη δραματική ακρίβεια που τινάζει τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα;

– Για τις ΔΕΥΑ που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο;

– Για τις Σχολικές Επιτροπές που σηκώνουν τα χέρια ψηλά;

– Για το έλλειμμα εκατομμυρίων στους ΟΤΑ, που επισήμως κατέθεσε η Κυβέρνηση στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας ότι τα “ψίχουλα” που πέταξε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι απολύτως ανεπαρκή;

Για την υποστελέχωση;

– Για το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας;

– Για τον ακρωτηριασμό της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας;

– Για τα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως τον ταλαίπωρο “Τρίτση”, που καρκινοβατούν;

– Για το γεγονός ότι είστε αναγκασμένοι ακόμα στην Ελλάδα του 2022 να παρακαλούν οι δήμοι για την υπογραφή του Υπουργού μπας και ξεκολλήσουν τα έργα;

– Να μιλήσουμε για την καταστατική θέση των αυτοδιοικητικών , που παραμένει όχι απλώς υποβαθμισμένη, αλλά προσβλητική για Αιρετούς που φέρουν λαϊκή νομιμοποίηση;

– Να θυμηθούμε το απόλυτο “μηδέν εις το πηλίκον” της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση;

– Να πούμε για το σίριαλ καθυστερήσεων και αστοχιών σχετικά με το Βοήθεια στο Σπίτι;

– Για την έλλειψη στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, που έπρεπε να έχουν καθοριστικό ρόλο στον εφιάλτη που βιώνει η ελληνική κοινωνία με τη φρικτή έξαρση των γυναικοκτονιών και των αδιανόητων κακοποιήσεων παιδιών;

– Να ανακαλέσουμε όλα τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, για ενισχύσεις στους Δήμους, που όταν μετά κοιτάζαμε στη Διαύγεια βλέπαμε πως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά λεφτά από τους ήδη ισχύοντες ΚΑΠ, δηλαδή από τα δικά τους λεφτά;

Ή να αναλογιστούμε τι περιμένει την τοπική δημοκρατία μετά τις εκλογές, που θα διεξαχθούν με το κατάπτυστο εκλογικό σύστημα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης;

Ξέρω καλά, ότι οι Αυτοδιοικητικοί περιμένουν από εμάς, από τα πολιτικά κόμματα, να δεσμευτούμε για το εάν είμαστε στο πλευρό των δίκαιων διεκδικήσεών τους . Απαντώ ξεκάθαρα ότι όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ την απάντηση την ξέρουν.

Γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ όσο και εγώ. Ξέρουν τις διαχρονικές αυτοδιοικητικές αξίες μας, όλες τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την τοπική δημοκρατία, ακριβώς γιατί στην πλειοψηφία τους αποτελούν ομόφωνες Αποφάσεις των ανεπανάληπτων ιστορικών Συνεδρίων τους.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Συνάδελφοί μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, σε κάθε Νομοσχέδιο, σε κάθε Τροπολογία, σε κάθε Ερώτηση, για να προασπίζουμε τις ιερές αρχές και αξίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο αγώνας το ΠΑΣΟΚ να φυλάττει, μόνο του, αυτοδιοικητικές “Θερμοπύλες”, απέναντι σε μια “καταιγίδα” δεξιάς προπαγάνδας από τη μια, και λαϊκισμού από την άλλη, δεν ήταν εύκολος.

Γνωρίζουν όλοι ότι στο “αίμα” του ΠΑΣΟΚ κυλά η αγάπη και ο σεβασμός για την Αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς στο “αίμα” της Αυτοδιοίκησης είναι χαραγμένο το ΠΑΣΟΚ και οι τολμηρές μας μεταρρυθμίσεις.

Η διαχρονική αγάπη και το άσβεστο πάθος για την τοπική δημοκρατία, που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ μέσα στα χρόνια, σήμερα καίει στην καρδιά και της νέας ηγεσίας μας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, να πιστεύει βαθιά στην Αποκέντρωση.

Η παρουσία του Γραμματέα του κόμματος, του Ανδρέα Σπυρόπουλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ , είναι ένα δείγμα γραφής για το ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να αποτελεί προμετωπίδα του πολιτικού μας οράματος.

Για το ΠΑΣΟΚ η Αποκέντρωση δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα υποβιβαστεί ποτέ σε δευτερεύον ζήτημα. Από τη ρητή αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, μέχρι σήμερα, είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της σοσιαλδημοκρατικής μας πρότασης.

– Εμείς μιλάμε για Ανατροπή στο Κράτος, ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπου οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας επιτάσσουν ισχυρούς και ανεξάρτητους Δήμους και Περιφέρειες, σε ένα διαυγές πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, που όμως δεν θα αποτελεί τροχοπέδη καθυστερήσεων στη λειτουργία τους

– Εμπιστευόμαστε τους Αιρετούς των ΟΤΑ. Τολμάμε να βάζουμε σε 1η γραμμή την αναβάθμιση της καταστατικής τους θέσης, γιατί δεν μπορεί στη Δημοκρατία να διακρίνονται σε παιδιά και αποπαίδια όσοι φέρουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση στην κάλπη.

– Δεσμευόμαστε για ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α., απαραιτήτως με όλα τα μέσα για την αποτελεσματική άσκηση τους. Με ενίσχυση και θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει.

– Πιστεύουμε στη δημοσιονομική αποκέντρωση. Με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως τη μη επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των δημοτών, αλλά και ειδική θέσπιση ενός αναγκαίου εξισορροπητικού μηχανισμού για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

– Και επιτέλους, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι Δήμοι δεν είναι υπηρέτες για να κάνουν τη “λάντζα” σε όσα άλλοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν.

Αυτοδιοικητική και εγώ μια ολόκληρη ζωή, είμαι βέβαιη ότι οι Άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, μέσα στη δύσκολη πολιτική συγκυρία θα ορθώσουν ανάστημα , “επιβάλλοντας” αυτοί την 1η γραμμή της ατζέντας , τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, διεκδικώντας τις αξιοπρεπείς λύσεις που αξίζει ο θεσμός.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα αρωγός, με την κοινωνία στο προσκήνιο και την Αυτοδιοίκηση σύμμαχο , για μια ζωή αξιοπρεπή, για όλους»

Προηγούμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου
Επόμενο άρθροΕπιστολή Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την αναγκαιότητα μέτρων στήριξης και εξυγίανσης της κλωστοϋφαντουργίας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. και διάσωσης εκατοντάδων θέσεων εργασίας