Ε. Λιακούλη στο Κιλελέρ: «Η Αγροτιά ξανά πρωτοπόρος για την Αλλαγή»

Στη γενέτειρά της το Κιλελέρ, στις εκδηλώσεις μνήμης των 113 χρόνων από την εξέγερση των Αγροτών το 1910, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων, η Λαρισαία Βουλευτής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Εισαγωγικά, υπενθύμισε αποσπάσματα που είχε εκφωνήσει στο Κιλελέρ ο Ανδρέας Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «τα λόγια του Πρωθυπουργού της Αγροτιάς, του Ιδρυτή μας, αντηχούν ακόμα δυνατάπιο επίκαιρα από ποτέ, σήμερα, που η Αγροτιά είναι ξανά πρωτοπόρος στους νέους αγώνες, τιμά την Ιστορία της και συνεχίζει να διεκδικεί την Αλλαγή».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «ανταμώνουμε σε χώματα ποτισμένα με αίμα. Το αίμα των προγόνων μας, το 1910, και το αίμα των παιδιών μας, πριν 26 μέρες. Το τρένο της 6ης Μαρτίου 1910 και το τρένο της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ήταν και τα δυο γεμάτα με όνειρα και προσδοκίες, αλλά συναντήθηκαν και τα δυο το θάνατο. Το όνειρο των κολίγων για αναδιανομή των τσιφλικιών, σε λίγα χρόνια έγινε πραγματικότητα. Τα όνειρα των χαμένων νιάτων των Τεμπών, σβήστηκαν βίαια. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε».

«Όσοι είχαμε την ευλογία να γεννηθούμε και να μεγαλώσουμε στη γη του Κιλελέρ, κουβαλάμε έναν πολύτιμο θησαυρό. Τον θησαυρό των κολίγων προγόνων μας, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να μιλήσουν για δικαιώματα κόντρα στα προνόμια. Των παππούδων και των γιαγιάδων μας, που μετέτρεψαν τον δικό τους ιδρώτα, σε “λίπασμα” για να ανθίσει το δικό μας μέλλον. Γι’ αυτό εμείς, στο πρόσωπο κάθε Αγρότισσας και κάθε Αγρότη βλέπουμε να λάμπει η σπίθα της “ρίζας” μας. Η “σπίθα” της αγάπης για αυτά τα χώματα, της δημιουργίας και της προκοπής. Γι’ αυτό, θεωρούμε καθήκον μας, να κρατήσουμε τη “σπίθα” αναμμένη μέσα στην “καταιγίδα”. Απέναντι στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, στην ενεργειακή κρίση, στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των πρώτων υλών, στην ερημοποίηση των χωριών μας, στην αδιαφορία δυο διαδοχικών Πρωθυπουργών που “έστησαν” την Αγροτιά “στο απόσπασμα”», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής ανέδειξε πως «η φτωχοποίηση, η διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η καθημερινή ανασφάλεια, δεν ταιριάζουν στην περήφανη Αγροτιά μας. Η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, η αισχροκέρδεια εις βάρος του, δεν καλύπτεται με προεκλογικά “καθρεφτάκια”, μιας Κυβέρνησης που τέσσερα χρόνια κινήθηκε χωρίς συνολικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής. Τα δικαιώματα των αγροτών – και βεβαίως των κτηνοτρόφων – είναι αδιαπραγμάτευτα. Βρίσκονται στην προμετωπίδα του προγραμματικού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ. Με στοχευμένες, τεκμηριωμένες, καινοτόμες και κοστολογημένες προτάσεις, για μια σύγχρονη ανθεκτική ύπαιθρο, αναπτυξιακή “ατμομηχανή” της πατρίδα μας».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη διεκδίκησή της, που ανέπτυξε και στην Ολομέλεια της Βουλής, «να δημιουργηθεί στο νομό Λάρισας μια πιλοτική δομή δωρεάν στήριξης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου για τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα νέα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, αξιοποιώντας απόλυτα και την ανάπτυξη της Αβερώφειου Σχολής».

Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι «το θρόισμα από τα ματωμένα στάχυα του 1910 δεν έχει σιγήσει. Μας υπενθυμίζει το χρέος του αγώνα. Ενός αγώνα που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από όσα αξίζει, μπορεί και δικαιούται η Αγροτιά μας. Τα κατάφεραν – και μάλιστα από το μηδέν – οι κολίγοι παππούδες μας. Στη μνήμη τους, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε και εμείς».

Προηγούμενο άρθροΗ Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λονδίνο
Επόμενο άρθροΞεκινούν άμεσα οι διεργασίες για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ